AKTUELNO

Očekujete li prinovu u porodici, odlazite na more ili ste odlučili da udomite još jednog ljubimca? To su samo neke od situacija koje mogu prouzrokovati stres kod pasa i utecati na njihovo ponašanje.

Stres može da dovede do raznih drugih zdravstvenih problema, stoga ranim otkrivanjem samog uzroka stresa, pažnjom i brigom možemo dosta uticati na njihov kvalitet života.

Depresija, nemir, gubitak apetita, agresija, cviljenje ili drhtanje samo su neki od znakova stresa kod pasa koje ne smemo zanemariti.

U nastavku pogledajte najčešće situacije koje uzrokuju stres kod pasa i kako biste mogli da ga svedete na najmanju moguću meru i kako svom ljubimcu da pomognete u tim teškim trenutcima.

Prevelika buka

Psi imaju dosta osjetljiviji sluh i zvukove čuju glasnije u odnosu na ljude. Najbolji primjer predstavljaju, svima poznate, petarde i vatromet.

Grmljavina je takođe jedna od situacija u kojoj se većina ljubimaca ne oseća ugodno

Zbog prevelike buke psi počinju nekontrolisano da hodaju tražeći utočište i sigurnost unutar svog doma, ubrzano dišu, cvile, osećaju nelagodu i uznemirenost, a mnogi se, posebno prilikom šetnje, zbog napada panike udalje od svojih domova.

Ne vodite ih na mesta gde je velika buka, ne šetajte ih za vreme grmljavine već nađite sigurno mesto, navucite roletne i buku zamenite muzikom sa radija ili televizije.

Novo okruženje

Promena okoline zbog preseljenja za vašeg psa može biti vrlo stresna i izazovna.

Kao i nama, psima je takođe potrebno prilagođavanje na novonastalu situaciju, stoga je važno ne uzrokovati im dodatni stres, a novu promenu učiniti što lakšom. ,

Promena okoline kod psa može uzrokovati anksioznost, dijareju, povraćanje, gubitak apetita, čak i pojačano linjanje.

Ako neko od ovih stanja potraje duže vreme, obavezno se javite veterinaru.

Međutim, znate da je i sam odlazak veterinaru za većinu ljubimaca stresan događaj, pa budite uz njih ako to vaš veterinar dopušta i pripremite im nagradu za hrabrost.

Ne zanemarujte svoje ljubimce tokom pakovanja i preseljenja, njihove stvari spakujte poslednje, a u novom domu ih raspakujte prve kako bi vašem ljubimcu što pre osigurali sigurno mesto i utočište.

Odvajanje od vlasnika

Mnogi od vas su se barem jednom našli u situaciji da moraju biti odvojeni od svojih ljubimaca.

Putovanje, posao, svadba, pa čak i kratak odlazak do prodavnice su neki od razloga koji mogu biti vrlo stresni za pse.

Prva odvajanja su uvek najteža, tako da vodite računa da ona u početku budu što kraća.

Kod kraćih odvajanja, omogućite ljubimcu prostor u kojem će biti siguran, osigurajte mu dovoljno interaktivnih igračaka te uklonite sve predmete koji za njega mogu predstavljati opasnost.

Kako vaš ljubimac ne bi bio u potpunoj tišini, ostavite upaljen radio ili televiziju. Kod dužeg odsustva, osigurajte psu nekoga ko će da ih čuva ili hotel za pse.

Nova poznanstva

Iako je pas čovekov najbolji prijatelj, ne znači da će svakog čoveka zavoleti i prihvatiti odmah, tako da su psu i upoznavanja stresna.

To često predstavlja problem psima koji su udomljeni iz azila, a koji su u prošlosti doživeli neku vrstu traume.

Uprkos trudu i velikoj brizi radnika u azilu, neki psi u novi dom dolaze nepovjerljivi i preplašeni. Dajte mu vremena, ali i puno ljubavi i topline.

Posumnjate li da je vaš pas pod stresom, probajte da saznate uzrok i da maksimalno izbegavate takve situacije.

Osigurajte mu dovoljno pažnje i aktivnosti kroz dan, kao i pravilnu i optimalnu prehranu.

U očekivanim stresnim situacijama se ljubimcu može olakšati uz dodatke ishrani, posebno napravljene za smanjenje reakcija izazvanih stresom.

Stres može biti okidač brojnih bolesti, stoga je prevencija vrlo važna.

Autor:

#Pas

#Stres

#životinje