AKTUELNO

Ukoliko razmišljate o tome da svom ljubimcu pružite dodatnu pažnju, da mu udovoljite i da ga usrećite, a niste baš sasvim sigurni na koji način, u pomoć priskaču stručnjaci – bihejvioristi.

Evo kako da usrećite svoju mačku bez potrošene velike količine novca, bez previše razmišljanja i utrošenog vremena.

Stvar je zapravo prilično jednostavna. Valjalo bi da bolje upoznamo mačke, da shvatimo šta je ono što im prija, šta im je važno – i onda da im bez po muke život učinimo još lepšim.

Prema rečima Alane Stivenson, poznatog američkog stručnjaka za ponašanje mačaka, evo šta naši mezimci najviše vole i žele:

Činije za hranu i vodu

*Razdvojte činije za hranu i vodu, jer mace ne vole da piju i jedu na istom mestu. Neka činija za vodu bude od keramike, i vodu menjajte najmanje jedanput dnevno, jer mora da bude sveža.

*U činiji uvek mora biti dostupne suve hrane (granula), da bi maca jela kad poželi. Naravno, ukoliko je vaš mezimac na posebnom režimu ishrane (najčešće na dijeti), onda ovo pravilo ne važi. U ostalim slučajevima, nesmetan pristup hrani najbolji je način prevencije neželjenog ponašanja i poremećaja u ponašanju.

*Vašoj mački dajte i vlažnu hranu, jer mnogi stručnjaci smatraju da je znatno zdravija od suve, a uz to sadrži i vodu koja je mačkama neophodna kako ne bi patile od bolesti urinarnog trakta (najčešće od stvaranja peska).

Mačji toalet

*Kada birate posudu za posip, odaberite veliku i plitku. Mnoge posude su malene i skučene, i iako to možda odgovara vama (zauzimaju manje mesta), mačkama je potreban veći prostor kako bi se lepo osećale. Pokušajte i da sklonite poklopac, mnogim mačkama je tako prijatnije.

*Što je manja posuda to je prljavija, a mačke su veoma pedantne i čistoća im je veoma važna. One žele prostora da šapicama ne bi gazile u izmet i mokri pesak.

*Možda niste znali, ali veliki broj mačaka ne voli da urinira i defecira u istoj posudi, pa razmislite da nabavite dve.

*Kupujte posip bez mirisa, jer taj mačke najviše vole. Parfemisani možda prijaju vašem nosu, ali mačkama su najčešće odbojni.

*Čistite posip najmanje dvaput dnevno

*Posuda s posipom trebalo bi da bude skrivena, u mirnom uglu, ali nikako na mestu do kog će se mačka pomučiti da stigne (previše zaklonjeno, udaljeno ili nepristupačno).

Foto: Pexels

Mačke obožavaju da se igraju

*Svakog dana nađite vremena za igru s mezimcem. Mlađe mačke su neumorne i energične, pa njima posvetite više vremena. Najaktivnije su uveče, ili u ranu zoru.

*Sve mace obožavaće da jure štapove s perjem, bilo kakvu strunu, ili igračku-miša. Ako se ne igra dovoljno, mačka će postati apatična, neraspoložena i u krajnjem – depresivna.

*Kandže su macama dragocene i veoma važne, i moraju da ih oštre, tako da je grebalica obavezan deo “mačjeg nameštaja” u domu. One grebu kada su zadovoljne, srećne. Često “napadnu” grebalicu i u vašem prisustvu što znači da su uz vas sigurne i zadovoljne.

*Rekli smo da nije potrebno mnogo novca kako bi vaša mačka bila srećna, ali razmislite o investiciji u police ili stablo za mace po kom će se verati i penjati. U bolje snabdevenim pet šopovima mogu se pronaći prelepa dekorativna stabla koja se račvaju u nekoliko grana. Biće to lep ukras i za vaš dom, ali važnije je to što će ga mačka obožavati.

Pozicionirajte ga u blizini prozora, najbolje u dnevnoj sobi gde se događa najviše interakcije i gde mezimci imaju pregled na ukućane i glavna dešavanja. Takođe, penjalica i grebalica u jednom, sa kućicama na spratovima, najbolji su nameštaj za mačke u svakom domu.

*Nabavite igračke koje u sebi imaju macinu travu – taj miris mačke obožavaju.

Komunikacija s mačkom

*Nikada nemojte vikati na svoju mačku, i grditi je. Uvek joj pažnju preusmeravajte u pravcu pozitivnog načina ponašanja. Ako grebe naslon kauča, grebalicu postavite na to mesto, to je najbolji način ispravljanja neželjenog ponašanja i vaspitanja.

*Dozvolite mački da spava u vašem krevetu, jer će tada biti srećna, imaćete snažniju vezu i bolji odnos. Mačke će najčešće spavati kraj vaših nogu, ili na njima.

#Ljubimac

#Mačka