AKTUELNO

Znate li koja to rasa pasa ne laje?

Poznat je i kao “tihi pas” iz Afrike – basenji se smatra jednom od najstarijih rasa pasa, a jedinom koja uopšte ne laje.

Sve u vezi sa basenjijem je zanimljivo – od toga da je jedini pas koji ne laje (doduše, zna da ispušta zvukove, neki ih porede s jodlovanjem), preko elegancije i “manira” dostojnih egipatskih mačaka, pa do misterije njegovog porekla.

“Prema nekim izvorima veruje se da rasa nije nastala ciljanim ukrštanjem nekih rasa, već prirodnom selekcijom. Veruje se da je ovaj izuzetno tih pas potomak vukova koji su živeli na teritoriji Afrike, ali postoje brojni crteži koji prikazuju psa koji izgledom veoma podseća na ovog još iz perioda starog Egipta”, ukazuje portal Mojljubimac.info.

Sajt Ljubimci.org daje opširan profil ove rase jedinstvenog temperamenta i navodi da je otkrivena od strane zapadnjaka iz u 19. veku u Africi, gde su psi bili naviknuti da pomažu ljudima u lovu i upozoravaju ih na opasnost od divljih životinja.

Procenićete, u oba slučaja, trebalo je da budu što tiši da bi obavili svoj zadatak kako treba, a basenjiji su bili majstori. Navodno je u nekim plemenima ovaj pas imao veću vrednost od žena, zbog svojih lovnih veština, snalažljivosti i visoke inteligencije. Te osobine zadržao je i kad je postao kućni ljubimac – tridesetih godina 20. veka stigao je u Evropu, a iz nje i u SAD.

Na listi je retkih vrsta i izuzetno je cenjen. Poznat je po tome što je izuzetno uredan i što o čistoći svog tela brine na sličan način kao što to rade mačke. kao mačke, ni on ne voli vodu. Dosta je nezavisan, visoko inteligentan, obožava da istražuje okolinu, ali je i vrlo oprezan.

Prema ljudima nije agresivan, važi za dobrog čuvara, ali prema drugim životinjama (a i stvarima) odnosi se kao pravi lovački pas. Potrebno mu je dosta pažnje i obuke, nikad nije do kraja pripitomljen, tako da ne bi trebalo da živi u dvorištu da ne bi pobegao ili postao destruktivan. Opet, dosta je energičan i živahan, tako da mu se mora obezbediti dovoljno fizičke aktivnosti. Ima kratku dlaku i ne linja se, a činjenica da i ne zna da laje čini ga super psom za život u stanu.

“Ne laje, ali nije ni mutav”, napominje se na sajtu Kinološkog saveza Republike Srbije. “Tipično glasanje sastoji se od mešavine kratkotrajnog ‘smeha’ i jodlovanja. Vredna je pomena u svakom slučaju velika čistoća glasanja”.

#KUČE

#lavež