AKTUELNO

Danas je praznik posvećen prepodnobom Gerasimu Jordanskom, svecu koji se i danas zbog svoje posvećenosti uzima za primer svima.

Gerasim Jordanski bio je značajan svetac. Najpre je podvižništvo učio u misirskoj Tivaidi, pa je onda prešao na Jordan, gde je osnovao porodicu, u kojoj je imao oko 70 monaha, i koja i dan-danas postoji. Za svoj manastir, Gerasim je postavio poseban ustav.Bio je primer svima. Uz časni post nije jeo ništa osim što se pričešćivao.

Foto: Unsplash.com

Jedna od priča iz života ovog sveca tiče se njegovog susreta sa lavom koga je čuo da riče jer mu se u šapu zario trn. Gerasim mu je bez straha prišao i zveri iščupao trn iz šape. Lav je pošao za njim u manastir i tamo je živeo sa svecem sve do njegove smrti.Legenda kaže da, kada je Gerasim umro, i zver je od tuge uginula za njim. Tako se ovaj svetac na svim ikonama oslikava sa lavom.

Ovom velikom i poštovanom svecu danas se, prema verovanju, upućuje sledeća molitva koja, kažu, iskrenim moliocima menja život nabolje:

"Kao pustinjski žitelj i u telu Anđeo i čudotvorac, pokazao si se bogonosni oče naš Gerasime. Postom, bdenjem i molitvama, nebeske darove si primio, isceljujući bolesti onih koji ti sa verom dolaze. Slava Onome koji ti je dao snagu, koji te je proslavio i koji kroz tebe daruje svima isceljenje. Amin!"

Autor: Pink.rs

#Gerasim Jordan