AKTUELNO

Aron, Flekica, Švrća, Ljupka, Kiki, Spajk… Ili možda Zoro, Uragan, Šakira, Esteban, Guliver? Stvar je ukusa i trenda.

Nekada smo se više opredeljivali za imena koja oslikavaju izgled ili karakter našeg psa, dok je danas situacija malo drugačija. Psi se smatraju punopravnim članovima porodice, pa im se neretko daju ljudska imena. Sigurno ste čuli da je neko nazvao psa po imenu svoje omiljene glumice ili glumca, lika iz neke priče, filma, po oluji… Ljudska mašta je nepresušan izvor.

Bilo da ste skloni da pratite trendove ili ne, postoje ipak neke opšte stvari o kojima treba voditi računa prilikom donošenja tako krupne odluke. Jer, to će biti reč koju ćete u toku dana najviše puta izgovoriti i čuti. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da to „kršetnje“ prođe što jednostavnije i za vas i za vašeg ljubimca.

Prvo što treba znati je da se psi bolje odazivaju na kraća imena. Zato izaberite neko koje će vaš pas lako prepoznavati.

Drugo, izbegavajte imena koja se rimuju ili liče izgovorom na standardne komande Ne, Sedi, Čekaj, Dođi, Lezi… Psu će biti teško da pravi razliku.

Treće, prilikom izbora imena nemojte izgubiti iz vida činjenicu da ćete to ime morati upotrebljavati na javnim mestima. I vikaćete. Možda vam se neko ime učini simpatično i zabavno, ali ako sumnjate da bi vas ljudi možda malo čudno gledali dok, recimo, dozivate vašeg psa u nekom parku, razmislite o alternativi. Nema razloga da vam bude neprijatno.

Bolja je opcija da sačekate par dana i razmislite da li je izabrano ime pun pogodak, nego da ga menjate često. Psa će to zbuniti, a može da zbuni i vas. Što se ranije vaš ljubimac navikne na ime, to ćete brže moći da ga učite komandama i ispravnom ponašanju.

A što se tiče inspiracije za imena, ona je svuda oko vas. Budite kreativni. Birajte mudro.

#Pas