AKTUELNO

Inteligencija je vrlo težak termin za definisati. Na jednostavan način, može se opisati kao sposobnost da se rešava problemei prilagođavaju se životu.

Niko ne bi sumnjao da se unutar životinjskog carstva ljudsko biće isticalo nad drugom vrstom radi većeg razvoja svojih kognitivnih i društvenih sposobnosti. Ova činjenica uzrokuje da se ponekad smatra da su ostale životinje inferiorne u inteligenciji, u uverenju koje nije u redu.

U raznolikosti životinjskog carstva postoje vrste čije su kognitivne sposobnosti superiorne onima drugih. U ovom članku analiziramo najinteligentnije životinjske vrste koje postoje

5. Hobotnica

Hobotnica je najinteligentniji mekušac koja postoji. Oni su usamljena bića, ali sposobna su prepoznati svoje okruženje i dugoročno pamtiti.. Njan nervni sistem je složen, a smešno je što se samo jedna trećina njegovih neurona nalazi u mozgu, a ostali su raštrkani oko pipaka.

Foto: Unsplash.com

4. Slon

Slon je kopnena životinja sa najvećim mozgom i ima napredne kognitivne sposobnosti. Na primer, oni su altruistični, to jest, žrtvuju se za dobro čopora, samo-leče kada su bolesni (hrane se različitim biljkama u zavisnosti od bolesti) ili sprovode pogrebne rituale (marširaju prema „groblju“).

Njagova društvena organizacija jedna je od najkompleksnijih u životinjskom carstvu, sa vrlo intimni društveni odnosi i porodične veze koje se prekidaju samo sa smrću. U zatočeništvu su to životinje koje brzo uče, imaju sjajno pamćenje i čak su i kreativne - setite se slona koji je slikao slike.

3. Svinja

Sigurno mnogi misle da je svinja mala uredna i inteligentna životinja. Istina je da je to verovatno najčišći kućni ljubimac: svinje odbijaju da vrše nuždu u područjima gde žive ili jedu. Svinje imaju visok nivo inteligencije. Postoje mnoge studije o kognitivnim sposobnostima svinje, Postoje istraživanja koja su pokazala da su svinje inteligentnije čak i od šimpanzi.

Foto: Unsplash.com

2. Delfin

Inteligencija delfina je opšte pozbata stvar, mozak im je mnogo veći od ljudskog, razvili su sopstveni zvučni jezik i imaju veoma intimne društvene odnose, posebno između majke i dece.

1. Veverica

To je životinja koja ima sposobnost pamćenja sjajnih informacija, grafika i memorija, takođe je u stanju da izvodi trikove i razvija strategije koje će joj omogućavaju da se hrani i opstane.

Autor: Pink.rs

#Inteligencija

#životinje