AKTUELNO

Ova mačka je najbrža životinja na kopnu. Tri puta je lakši od tigra, može da pređe 29 metara u samo jednoj sekundi. Ženke žive same, a mužjaci u čoporu. Nemaju instinkt za ubijanjem čim se rode, ali predatori postaju već sa dva meseca.

U trenutku kad dođu na svet izgledaju potpuno neodoljivo. Nezgrapni su, jedva pokretni, imaju paperjaste šiške nasred čela, karakterističan „ogrtač“ plavo-sive dlake s tufnama i predugačke noge. A onda izrastu u najbržu, ako ne i najelegantniju životinju na kopnu.

Reč je, naravno, o gepardu – mački koja ne ume da riče, ne uvlači kandže na prednjim šapama, ali zato pretrči 29 metara u samo jednoj sekundi!

Osetljiva vrsta

Zbog neverovatne lepote danas je, međutim, u statusu „osetljive“ vrste, a pokrenuta je i inicijativa da se proglasi za „ugroženu“. Ovaka „dijagnoza“ uspostavljena je nakon poslednjeg istraživanja kojim je utvrđeno da naša planeta broji tek nešto više od 7.000 geparda ukupno! I mada je njihov prirodni habitat Afrika, gde danas žive u šest država, zapravo se smatra da potiču iz Azije. U ovom trenutku ih možemo naći i u Iranu, doduše tek nekoliko desetina tih tufnastih mačaka.

Foto: Pixabay.com

Najbrža divlja mačka

Iako nevidljivi i nedostupni većini populacije (ako naravno izuzmemo TV i ostale medije), čovečanstvo ne prestaje da se divi ovim prelepim mačkama i njenim natprirodnim karakteristikama, brzini ponajpre. Iako su naučnici dokazali da gepardi svu maksimalnu brzinu od 105 kilometara na sat postižu veoma retko, njihova okretnost i start vredni su svakog divljenja. Da bi uopšte otkrili koliko brzo mogu trčati, naučnici su izradili posebne GPS ogrlice, a samo je rad na njima trajao punih deset godina!

Postavili su ih na pet geparda u delti reke Okvango u Bocvani, i zatim zapisivali rezultate narednih devet meseci. Utvrdili su da retko dostižu maksimalnu brzinu i da uglavnom brzina tokom lova nije prelazila 60 km/h. Ipak, fascinirala ih je neverovatna sposobnost ubrzanja. Primera radi, gepardu je potrebno 3,8 sekundi da razvije brzinu od 100 km na sat, a istu postižu i „zverke“ Lamborghini Murcielaga i Porsche Carrera GT.

Kako lovi gepard

Ipak, ma koliko bili brzi, nisu uspeli da pobegnu lovokradicama i ljudima koji im okupiraju staništa. U Zimbabveu su ih za deceniju i po sveli sa 1.200 na samo 170. Prema podacima Fonda za očuvanje geparda, oko 1.200 mladunaca ovih životinja je prokrijumčareno iz Afrike u poslednjih deset godina, a njih oko 85 odsto umrlo je na tom putu. Cena mladunca na crnom tržištu ide i do 10.000 dolara.

Ne vole, međutim, da love u paru. I kod ovih mačaka je muško-ženski svet jasno podeljen. Mešaju se samo radi produženja vrste. Ženka živi sama i nema svoju teritoriju za razliku od mužjaka koji žive u zajednici. Braća često provedu zajedno i ceo život.

Autor: Pink.rs

#Gepard

#brzina