AKTUELNO

Vlasnici pasa toliko vole svoje ljubimce da im je teško da zamisle da bi im učinili nešto u čemu oni ne uživaju.

Budući da psi ne mogu da nam kažu šta ne vole, ipak postoje 10 stvari koje ljudi rade, a koje psi zapravo ne vole.

Sledite ove savete kako bi obezbedili da vaš pas živi najsrećnijim mogućim životom.

1. Bez grljenja

To ne znači da svi psi ne vole zagrljaje. Neki psi koji se vole da se maze rado će se ušuškati u zagrljaj. Za ostale, zagrljaj se može protumačiti kao znak dominacije ili učiniti da se osećaju zarobljeno. Neki psi će tolerisati zagrljaje onih koje vole i kojima veruju, ali ne znači da im se sviđaju. Na kraju, to stvarno zavisi o njihovoj ličnosti. Posmatrajte njegov govor tela: spuštene uši, ukočeno držanje i napeti izraz lica znače da pas ne uživa u zagrljaju. Vrlo je važno naučiti decu da ne trče i grle pse koje ne poznaju. Ova bi lekcija mogla sprečiti ozbiljne povrede.

2. Psi ne vole komande s previše reči

Svi ćaskamo sa svojim psima – i to je u redu. Ali s psima stvaramo tako bliske veze da ponekad zaboravimo da oni ne razumeju većinu onoga što govorimo. Oni su pametna bića, ali lako je shvatiti zašto psi ne vole složene naredbe. Upotrebite ključne reči koje pas prepoznaje (sedi, lezi, miran).

3. Psi ne vole viku

Da, psima su potrebna ograničenja – ali bićete uspešniji podstičući dobro ponašanje umesto da ih grdite kad su loši. Svi znamo da psi ne vole glasne zvukove bilo koje vrste – usisivači, grmljavina, motocikli. Vikanje će ih zabrinuti ili uplašiti. Većinu vremena neće ni znati šta govorite. Na primer, kad vam pas ukrade čarape, umesto da vičite na njega, naredite mu da je baci, a zatim ga nagradite.

4. Ne vole kada nemaju ustaljen raspored

Kao što je već pomenuto, vašem psu potrebna su ograničenja, ali vole i ustaljen raspored. U isto vreme vole da imaju obrok, obavljaju nuždu i idu u šetnju. Možda ćete poželeti malo spontanosti u svom danu, a vaš pas će možda uživati ​​u povremenom iznenadnom izletu u park, ali većina pasa ne voli kada ne zna kada da očekuje ​​obroke ili kada će opet izaći napolje.

5. Psi ne vole da ih dodirujete po licu

Vlasnici najbolje znaju kako da prepoznaju šta njihovi psi ne vole. Neki psi vole da ih voljena osoba nežno miluje. S druge strane, neki će psi tolerisati prste blizu lica, ali ne uživaju, pogotovo ako je maženje pregrubo ili nepredvidljivo. Ako nameravate da mazite psa kojeg ste tek upoznali, najsigurnije zone su vrat, ramena ili grudi- barem dok ih malo bolje ne upoznate.

6. Ne vole kad ih oblačite

Ovo je još jedna stvar koju mnogi psi tolerišu više nego što u njoj uživaju. (Ali opet, uvek postoje izuzeci.) Kad vreme zahladi, mnogi vlasnici oblače svoje pse da im bude toplije. Nekolicina pasa možda to voli, ali mnogim psima se oblačenje ne sviđa i mogu se osećati zbunjeno i nervozno.

7. Psi ne vole jake mirise

Kako su između 10 hiljada i 100 hiljada puta osetljiviji na mirise od ljudi, možete zamisliti kako snažni mirisi sredstava za čišćenje, proizvoda i parfema zaista mogu smetati vašem psu. Kad upotrebljavate bilo šta s jakim mirisom, vodite računa da se vaš pas nalazi na udaljenosti od izvora mirisa, kako mu ne bi napao nozdrve.

8. Ne vole kada svoje vlasnike vide loše raspoložene

Vlasnici mrze kada je pas tužan, a isto tako pas ne voli da vidi svoje vlasnike loše raspoložene. Vaš pas zna kako se osećate, da li ste besni, tužni ili ste pod stresom. On može usvojiti vaša osećanja, pa čak se i fizički razboleti. Svako ima loših dana, ali na sreću, teško je predugo biti uzrujan kada je pas u blizini jer oni unose toliko radosti u život.

9. Kad ih previše dugo ostavimo same

Psi su društvene životinje i žive za vas. Ako provedete mnogo sati dnevno daleko od svog psa ili ga zanemarite kad ste kod kuće – biće jedno tužno (i možda osvetoljubivo) štene. Pobrinite se da provodite vreme sa svojim psom kada ste kod kuće.

10. Psi ne vole ako ih ostavite u skloništu

Psi se potpuno slome kada ih preda porodicu koju poznaju i vole. Izbačen je iz doma i nema pojma zašto više nije poželjan.

#Životinja