AKTUELNO

Bliže nam se novogodišnji i božićni praznici, a sa njima i period bacanja petardi.

Nažalost, umesto da praznična i porodična atmosfera tokom ovih dana bude ispunjena mirom i srećom, svuda oko nas se čuju zvuci petardi i vatrometa, koji često ni ljudima ne prijaju, a posebno nisu prijatni za životinje, koje nisu svesne šta se to dešava oko njih.

Foto: Unsplash.com

Kako se to ne bi dogodilo, evo šta treba da radite:

Pokušajte da naviknete psa na buku koja predstoji. Puštajte mu zvuke petardi i vatrometa i ponašajte se kao da je sve u redu, ugledaće se na vas.

Ukoliko se vaš pas uplašeno odmah sakrije ispod kreveta, ili na neko drugo skrovito mesto, stavite tamo neku svoju staru stvar, koja je zadržala vaš miris. Tako će se u svom „skrovištu“ osećati još sigurnije.

Obavezno nahranite psa pre nego što slavlje počne. Kada se uplaši, izgubiće apetit. Ako ostajete kod kuće, zatvorite sve prozore i navucite zavese, skrenite mu pažnju tako što ćete pojačati muziku ili neki televizijski program.

Trebalo bi da se ponašate kao da je sve u redu, da budete nasmejani i veseli, kako bi pas znao da je sve u redu. Ipak, ako uplašeno dođe kod vas po utehu, nikako mu je nemojte uskratiti.

Obavezno napunite posudu vodom, jer su uznemireni psi obično žedni.Ako ste napolju, obavezno ga držite na povocu ili vežite, a ako ste u zatvorenom prostoru, ne bi trebalo da ga izolujete u zasebnoj sobi, već dozvolite da se pridruži vama i vašim gostima.Naravno, ako prmetite da je vaš ljubimac toliko osetljiv na zvukove i da ga uprkos svemu ne možete utešiti, obratite se veterinaru koji će mu prepisati neki lek za smirenje.

Autor: Pink.rs

#Pas

#petarde