AKTUELNO

Prema poslednjim podacima iz IUCN Crvene liste ugroženih vrsta, objavljenim početkom decembra, evropski bizon (Bison bonasus), najveći evropski kopneni sisar, danas ima bolje izglede za opstanak!

Zahvaljujući kontinuiranim naporima uloženim u njegovu zaštitu, ova vrsta kvalifikovala se za prelazak iz kategorije ugroženosti Osetljivih (VU) vrsta u kategoriju Potencijalno ugroženih.

Foto: Unsplash.com

Pored ove ohrabrujuće vesti, ažurirani podaci iz Crvene liste donose i alarmantan podatak o 31 vrsti, koje su, nažalost, prešle u kategoriju Iščezlih (EX). Od ukupno 128.918 vrsta koje su procenjene u skladu sa kriterijumima IUCN Crvene liste, čak 35.765 vrsta je pod rizikom od iščezavanja.

Kao rezultat dugoročnog sprovođenja kontinuiranih mera zaštite, populacija evropskog bizona u divljini porasla je sa oko 1.800 jedinki u 2003. godini na preko 6.200 u 2019. godini. Nakon što su poslednje jedinke u divljini odstreljene u Bjeloveža šumi i na Kavkazu 1921. i 1927, preostali bizoni su opstajali samo u zatočeništvu. Prvi program za povratak u divljinu sproveden je 1954. godine. Danas se najveće subpopulacije ove vrste nalaze u Poljskoj, Belorusiji i Rusiji.

Trenutno, u Evropi postoji 47 krda bizona koja se slobodno kreću, od kojih je najveće krdo u Bjeloveža šumi na granici Poljske i Belorusije i broji oko 1,000 jedinki. Međutim, krda su u velikoj meri međusobno izolovana i ograničena na šumska staništa, koja ne zadovoljavaju sve potrebe bizona.

Autor: Pink.rs

#Bizon