AKTUELNO

Poznata ukrasna rasa pasa.

Ova rasa je živahnog, veselog i istovremeno uravnoteženog karaktera. Plemenit je i prijatan prema vlasniku, pored toga je i izuzetno aktivan i tražiće vašu punu pažnju. Pored toga, sjajno će se slagati i zabavljati sa malom decom

Mops je drevna kineska rasa koja se u rukopisima pominje kao"kvadratni, niski psi sa kratkom njuškom". U Kini su bili psi "Ha Pa" i "Luo Jie". Te dve sorte su se razlikovale samo po dužini dlake: "Ha Pa" su bili dugodlaki, a "Lo Jie", poput pikinezera, kratkodlaki. Bili su plemeniti psi koji su živeli u imućnim porodicama. Tada još nisu imali tako duboke bore, ali jasan uzorak bora na čelu se pojavio i bio je sličan hijeroglifima - zato bore dobijaju naziv "carski znak". 

Prvo dolazi u Francusku 1553. godine, a kasnije je ova rasa postala voljena i u Holandiji. U Englesku je ovu rasu doneo kralj Vilijam, 1689. godine. 

Ova rasa pasa je kvadratnog oblika, kompaktan je i proporcionalan. Uglavnom su visine od 25 do 33 sm. Dlaka im je mekana, kratka i sjajna i može biti u raznim bojama i nijansama: crna, svetlo narandžasta, srebrnkasta ili žuto-smeđa.Osetljivi su na promenu vremena i na izuzetno visoke ili niske temperature.

#Ljubimac