AKTUELNO

Aj – aj se može naći samo na Madagaskaru. Ove retke životinje ne izgledaju na prvi pogled kao ostali lemuri i primati jer imaju dugačke uši, dugu i grubu dlaku, dugačak i čupav rep koji je duži od njihovog tela i dugačke prste.

Na velikom nožnom prstu imaju nokat, a na ostalim prstima kandže. Iako tako ne izgleda, oni imaju određene sličnosti sa šimpanzama, ostalim majmunima, pa čak i ljudima.

Foto: Wikipedia.org/Frank Vassen/Phương Huy

Ove vrste lemura provode svoje vreme u krošnjama drveća tropskih kišnih šuma i izbegavaju da silaze na zemlju. Ovi lemuri su aktivni noću, dok dan provode sklupčani u loptasto gnezdo napravljeno od lišća i grančica. Gnezda su im poprilično zatvorena, samo sa jednim ulazom, i smeštena u račvama velikih stabala.

Dok su smešteni visoko u krošnjama, oni lupkaju po drvetu svojim dugačkim srednjim prstom i osluškuju kretanje larve insekata ispod kore drveta. Svoj dugačak prst koriste da izvade insekte iz drveta ali i za vađenje sočnog dela iz  kokosa i ostalog voća koje služi kao dopuna njihovoj ishrani.

Mnogi ljudi sa Madagaskara smatraju susret sa aj-ajem predskazanjem loše sreće, pa ga zato ubijaju na licu mesta. Ovakav lov, u kombinaciji sa nestajanjem i uništavanjem njihovog prirodnog staništa, učinili su naravno ovu vrstu vrlo ugroženom. Danas su ovi lemuri zaštićeni zakonom.

Autor: Pink.rs

#Aj Aj

#Madagaskar