AKTUELNO

Najsporija životinja na svetu je svakako lenjivac, kako joj i samo ime govori, a ima više razloga za tu „sporost“.

Lenjivci nisu poznati po oštrim čulima, tačnije oni toliko loše vide da ženka troprstog lenjivca (a postoji i dvoprsti) ne prepoznaje svoje mladunče na udaljenosti od metar i po. Oni vide crno belo i to u lošijoj rezoluciji. S druge strane, izuzetno su dobri plivači. Noge su im slabe, ali zato koriste ruke i snagu gornjeg dela tela, te se u vodi kreću tri puta brže nego na kopnu.

Foto: Unsplash.com

Lenjost koriste kao taktiku preživljanja. Pošto se po zemlji kreću od dva, do dva i po metra u minutu, čime su zaista najsporije životinje na Zemlji, u 18. veku je dokumentovano da su „najniži oblik postojanja“, ali to i nije baš istina. Lenjivci jedu lišće, a njihovom stomaku koji se sastoji od četiri dela potrebno je i do mesec dana da svari jedan obrok, pošto lišće nije dovoljno hranljivo, oni neaktivnošću zapravo čuvaju što više energije. 

Sporo kretanje im takođSporo kretanje im takođe pomaže da ostanu neprimećeni od grabljivica, te je „lenjost“ zapravo taktika prreživljavanja. Zanimljivo je i da na njihovom krznu rastu alge, te im zelenkasto krzno pomaže pri kamufliranju, a takođe ih i jedu. Кao i neke vrste sova, troprsti lenjivci mogu da okrenu glavu za 270 stepeni. Iako nisu dobri u odbrani, mogu da vide opasnost kada im prilazi, pod uslovom da je blizu. Iako su vrlo krhki i nespretni, žive oko 20 godina.

Foto: Unsplash.com

Najdugovečniji lenjivac Mis Si, umrla je u zatočeništvu sa 42 godine u zoo vrtu u Australiji.e pomaže da ostanu neprimećeni od grabljivica, te je „lenjost“ zapravo taktika prreživljavanja. Zanimljivo je i da na njihovom krznu rastu alge, te im zelenkasto krzno pomaže pri kamufliranju, a takođe ih i jedu. Кao i neke vrste sova, troprsti lenjivci mogu da okrenu glavu za 270 stepeni. Iako nisu dobri u odbrani, mogu da vide opasnost kada im prilazi, pod uslovom da je blizu. Iako su vrlo krhki i nespretni, žive oko 20 godina. Najdugovečniji lenjivac Mis Si, umrla je u zatočeništvu sa 42 godine u zoo vrtu u Australiji.

Autor: Pink.rs

#lenjivac

#životinje