AKTUELNO

Mali pas sa velikim karakterom! Ovako bi se, u najkraćem, opisao jorkširski terijer.

Jorki može da živi sa svima, jer je veoma prilagodljiv. Potrebno mu je malo mesta za život. Malo jede. Maki šeta. I, posle prvog ulaganja u jorkija, više nema velikih troškova oko ovog psa.

Takođe, ovo je pas koji se lako vezuje za ljude i može da živi sa bilo kojim čovekom koji je raspoložen da se sa njim poigra. To mu je, ujedno, i najveća mana. Jorki će bez osvrtanja napustiti vlasnika i otići sa nekom veselom osobom.

Osim veličine, koja se najviše dopada ženama i deci, najveća prednost je opet njegov karakter. Jorkija zanima samo igra i to po ceo dan, ako je moguće.

Uvek je vesele naravi i zato se smatra idealnim društvom za starije i usamljene osobe. Ne mogu da povrede vlasnika cimanjem povoca dok su u šetnji, lako se uzmu u ruku ukoliko dođe do problema na ulici. Uostalom, ovo je idealna pasmina za ljude koji žive u malom prostoru.

Uz pravilnu negu i higijenu, kao i redovno nošenje mantilića tokom zime, jorki može dugo da poživi. Imaju neke nasledne bolesti od kojih je najčeća katarakta. Veličina je, takođe, problem, jer jorkiji mogu lako da se povrede ili ispadnu iz tašne. Najvažnija nega za jorkija je dresura, jer ukoliko ne dobije vaspitanje u mladosti - sa njim je veoma teško živeti.

Jorki ne može da živi u društvu drugih životinja koje su veće od njega, jer je vesele prirode i stalno začikava druge da se sa njim igraju. Tu nastaje niz problema ako i druga životinja nema isti karakter, pa se često dešavaju povrede.

#Ljubimac