AKTUELNO

Stari Egipćani su izrazito cenili crne mačke.

Nepravedno optužene, crne mačke su vekovima su proživljavale progon i torturu. 

Crne mačke su ozbiljne žrtve predrasuda, iako je jedino po čemu se izdvajaju zapravo samo boja njihovog krzna. Srećom, za razliku od rasprostranjenog straha da vam crna mačka, kao znak nesreće, ne pređe put, postoje i primeri koji govore o sasvim drugačijim zanimljivostima vezanim za ove životinje.

Crne mačke se smatraju najboljim prijateljima mornara

Mačke su bile rado viđene na brodovima kako bi hvatale miševe, ali mornari su uglavnom preferirali crne mačke verujući da donose sreću i da će im osigurati bezbedan povratak kući.

Sve boje crnih mačaka

Na odgovarajućem svetlu nijanse dlake crnih mačaka variraju od crne kao ugalj, sivo-crne do braon-crne. Postoje 22 različite vrste crnih mačaka, a jedina zvanično priznata je bombajska rasa čija pigmentacija crne dlake je mnogo veća kod mužjaka nego kod ženki, a visok nivo melanina u pigmentu prouzrokuje žute oči.

Foto: Pixabay.com

Egipćani su ih obožavali kao bogove

Stari Egipćani su izrazito cenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao Mačija boginja.  Svako ko bi nanio štetu crnoj mački bio bi kažnjen.

Imaju svoj dan

Malo ljudi zna da se 17. avgusta proslavlja "Svetski dan crnih mačaka". Ovaj dan ustanovljen je kako bi se odala počast ovim prelepim mačkama o koje smo se kroz vekove mnogo ogrešili zahvaljujući predrasudama i sujeverjima.

Veruje se da održavaju srećan brak

U Velikoj Britaniji veruju da je crna mačka povezana sa srećnim brakom, te su crne mace često naslikane na pozivnicama za venčanje, karticama za mladence, kao i drugim ukrasima povezanim sa venčanjem.

Boginja Bast

Bast je staroegipatska boginja-mačka, solarno božanstvo i boginja rata. Bila je poštovana za vreme Druge dinastije. Sedište kulta bilo je u Per Bastu, koji je dobio ime po boginji Bast. U početku je smatrana zaštitinicom Donjeg Egipta i prikazivana je kao lavica. Smatrana je čuvarom faraona i najvišeg muškog božanstva - Ra.

#Crna Mačka

#Sujeverje

#verovanja