AKTUELNO

Gekoni su sitne životinjice koje deca često žele da imaju za ljubimce. Telo im je prekriveno hrapavim pločicama i mogu biti raznih boja, a neki su, zaista, živopisni: crveni, plavi i zeleni, sa prugama i šarama.

U zavisnosti od raspoloženja i okoline mogu da promene boju, poput kameleona, a naročito je zanimljiv kameronski gekon koji može da bude braon, zelen ili žut.

Veoma su prilagodnjivi i lako se uklope u svaku sredinu, pa se često čuvaju kao ljubimci. Međutim, love noću, kada jure insekte i sitne životinjice, pa mogud a bude vlasnika ako se nalaze u istoj sobi. Inače, imaju veoma prodoran glas.

Brzo se zbliže sa čovekom i dozvoljavaju da ih držite u ruci. Bezopasni su, a vlasnika prepoznaju po mirisu. Nemojte ga dozivati - ne čuje.

Da bi bio srećan u kući mora da ima terarijum veličine najmanje 80 metara, a podloga da bude od peska i šljunka. Temperatura podloge ne sme ni noću da padne ispod 22 stepena. Vole da jedu tvrdokrilce, komarce, bubašvabe, stonoge, noćne leptire. Kada se najedu, nuždu uvek vrše u istom uglu i ne ostavlja neprijatan miris. Međutim, terarijum mora redovno da se čisti.

Da bi bio zdrav ne sme da jede insekte koji borave u dvorištu, jer su često puni pesticida. Potrebanmu je i dodatak ishrani, kao što su vitamini i minerali.

#Ljubimac

#kućni ljubimac