AKTUELNO

Najopasnija rasa zapravo ne postoji jer ne postoji pas za kog bilo ko može da tvrdi i dokaže da nije opasan i da nikada neće nikoga ugristi.

Iako svi na prvo mesto opasnih pasmina stavljaju argentinske doge i pitbulove, to su stereotipi.

Još uvek se pamti slučaj iz Los Anđelesa kada je tri kilograma težak patuljasti špic, koji je uvek bio umiljat, usmrtio bebu izgrizavši joj glavu kad je ostala nasamo s njim u sobi.

Statistika je potvrdila da psi najviše napadaju decu i da su deca najčešće napadnuta baš od porodičnih pasa koji nikada ranije nisu pokazivali znakove agresivnosti.

Većina dece je napadnuta kada su sama u prostoriji sa psom, a najčešće je dokazano da su ih psi napadali jer su ih deca ometala dok jedu i piju.

Takođe, važno je da roditelji na vreme nauče decu kako da se ponašaju u blizini pasa. Naime, deca vole da grle svoje ljubimce i smatraju da im tako iskazuju ljubav. Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da samo 7% pasa uživa u zagrljajima, a ostalim psima to izaziva stres i neprijatnost.

Na listi rasa koje najčešće napadaju ljude na prvom mestu se našao pitbul. Ta rasa, kako u Evropi tako i u SAD-u, nije službeno priznata od vodećih kinoloških organizacija, a budući da ne postoji službeno priznati standard (od strane Američkog kinološkog saveza) često se za sve pse iz rase pitbula nastale ukrštanjem govori da je reč o pitbulu.

Na veliko iznenađenje svih ljubitelja pasa, na drugom mestu nalazi se labrador. S obzirom na to da je ovo jedna od najpopularnijih rasa, budući da ih ima najviše, logično je da statistički gledano najčešće napadaju ljude.

Isto se odnosi i na nemačke ovčare, koji se nalaze na trećem mestu. Reč je o popularnoj pasmini, ali to što je popularna ne znači da je za svakoga.

U svakom slučaju, ako pas na vreme dobije pravilno vaspitanje i dresuru, šanse da će napasti čoveka su minimalne.

#ljubimci

#životinje