AKTUELNO

Imamo veliku odgovornost prema sopstvenom stanovništvu, ali s mutacijom koja je sada pronađena, imamo još veću odgovornost i za ostatak sveta, izjavila je premijerka Mete Frederiksen.

U Danskoj planiraju da ubiju više od 17 miliona kuna nakon što je na farmama otkrivena mutirana verzija virusa korona a koja se može proširiti na ljude.

Premijerka Mete Frederiksen izjavila je da mutirani virus predstavlja „rizik po efikasnost" buduće vakcine protiv korone. Inače, Danska je najveći svetski proizvođač krzna od nerca.

Slučajevi korona virusa otkriveni su na farmama u Danskoj i drugim delovima Evrope pre nekoliko meseci. Primećeno je da se slučajevi brzo šire u Danskoj. Dvanaest ljudi se zarazilo, saopštile su tamošnje vlasti, prenose mediji.

Premijerka je opisala stanje kao „vrlo, vrlo ozbiljno”. Citirala je vladin izveštaj u kojem se navodi da je utvrđeno da mutirani virus slabi sposobnost tela da stvara antitela, što potencijalno čini neefikasnim trenutne vakcine u razvoju.

-Imamo veliku odgovornost prema sopstvenom stanovništvu, ali s mutacijom koja je sada pronađena, imamo još veću odgovornost i za ostatak sveta - rekla je ona na konferenciji za novinare. Treba ukloniti kune na više od hiljadu farmi, što u policiji opisuju kao „veoma veliki poduhvat".

Španija je u julu istrebila 100.000 kuna nakon što su slučajevi otkriveni na farmi u provinciji Aragon, a desetine hiljada životinja usmrćeno je u Holandiji nakon izbijanja zaraze na tamošnjim farmama.

#koronavirus

#životinje