AKTUELNO

Ljudi često tvrde da psi zaista mogu da shvate šta se dešava kada gledaju televiziju – međutim, da li je to tačno?

Da li televizori sa povećanom rezolucijom i oštrinom slike omogućavaju psima da zaista vide šta se dešava na ekranu? Evo šta su su naučnici otkrili pre nekoliko godina.

„Psi verovatno posmatraju TV kao što generalno vide svet oko sebe. Sada, kada moderni televizori generišu više frejmova po sekundi, psi mogu da doživljavaju slike kao film, kao što to i mi radimo “, odgovor je Enrnst Ropstada, profesor Veterinarskog univerziteta u Norveškoj.

Foto: Pixabay.com

Broj frejmova koji je potreban da bi se prevarile oči i mozak kako bi slike na televizoru percipirali kao film, umesto samo treperenja na ekranu, razlikuje se od životinje do životinj

Ljudima je potrebno najmanjd 18 do 20 slika u sekundi da bi ono što vidimo doživljavali kao film, dok je psima potrebno 70 slika u sekundi.

Sa druge strane, pticama je potrebno 100 slika u sekundi, tako da, ukoliko je ptica u istoj sobi sa televizorom sa manjim brojem slika po sekundi od ovog, to može biti izuzetno stresno za nju.

„To je okrutnost prema životinjama, to je isto kao da se nalazaite u sobi sa strob svetlima, kao u diskoteci“, tvrdi Ropstad.

Foto: Pixabay.com

Iako psi vide ono što se dešava na ekranu, oni ne vide iste stvari koje vide i ljudi.

„Psi vide boje, ali ne iste boje koje vide ljudi. Ono što je za nas crvena, psu može biti žuta ili bela zbog toga što imaju manje receptora za boju u mrežnjači“, kaže Ropsted.

Oni mogu da vide pticu koja leti preko ekrana televizora podjednako detaljno kao što to čine u pravom životu tako da nije iznenađenje činjenica da pojedini psi skaču ka televizoru kada se pojave vuk ili konj.

Mada se ovo ponašanje može razlikovati od rase do rase pasa, iako naučnici još nisu sigurni zašto je to tako.

#Pas

#TV