AKTUELNO

Ne kažu uzalud da je pas najbolji čovekov prijatelj

Povezanost psa i čoveka traje već 40.000 godina i pas je bio prva životinja koju je čovek pripitomio. Danas postoji više od tristo pasmina pasa, a jedna pasmina drži prvo mesto kao najpopularnija. 

Labrador retriver najpopularnija je pasmina na svetu, a čak i oni koji nisu toliko slabi na pse, razneže se kad ugledaju ovog lepotana. Pasmina je uzgojena za fizički rad, odnosno za skupljanje predmeta u vodi, te se, uz zlatne retrivere, najčešće koriste u terapijske svrhe te kao psi vodiči i psi tragači. Ovi divni psi staložene, tople i izrazito prijateljski nastrojene naravi vrlo umirujuće deluju na čoveka, izuzetno su odani, inteligentni i laki za treniranje. Najsrećniji su kada su u društvu čoveka i pravi su primer tvrdnje da je pas jedino biće koje vas voli više nego što voli sebe. Slavan je i po svojoj inteligenciji, privrženosti, empatiji, strpljenju i otmenosti, zbog čega je idealan kućni ljubimac za porodicu s decom.

Foto: Unsplash.com

Labradori retriveri su i samouki psi – posmatraju ponašanja ljudi i ponavljaju ih. Uprkos tome što su zaista veliki (u visinu narastu do 55 centimetara, a teže od 30 do 45 kilograma) srećni su i manjim domovima, ali ih je potrebno redovno šetati. Za pripadnike ove pasmine pune ljubavi niko nije stranac. Prijateljski su raspoloženi prema svima, a entuzijastično su nastrojeni i prema aktivnostima poput plivanja, hvatanja loptica, pomaganja ljudima s telesnim poteškoćama i upoznavanja novih psećih prijatelja. 

#Ljubimac