AKTUELNO

Vodene kornjačice su lepe, tihe i skromne, pa su to razlozi zašto ih mnogi uzimaju za kućne ljubimc

Iako su male kornjače su srećne samo u toplom terarijumu, odnosno akvarijumu veličine najmanje pet litara vode (po kornjači). Temperatura mora uvek da bude ista, ne niža od 25, ali ne ni viša od 35 stepeni. Da bi se to postiglo treba nabaviti akvarijumski grejač.

Vodene kornjače ne traže mnogo nege, a ni izuzetne uslove za život. Pored akvarijuma, grejača i velikog kamena, treba nabaviti još tri stvari: kalcijum, Sunce i vitamine. Kornjačama je kalcijum neophodan, kao i Sunce, jer učvršćuje kalcijum u kostima, povećava otpornost organizma i reguliše apetit.

Kornjača ne jede?

Ukoliko temperatura vode padne na 20 stepeni kornjača će prestati da uzima hranu.

Foto: Printscreen YouTube/San Diego Zoo

Napravite joj kopno, a dno pokrijte kamenčićima.

Najbolje je stanište smestiti u sunčani deo stana, ali da je jedan deo akvarijuma u hladu. Najbolji terarijumi za držanje kornjača su iz "dva dela". Prvi deo da bude u vodi, a drugi da bude kopno.

Kopno se pravi komadima plute ili drveta, koji plutaju slobodno ili su pričvršćeni za jednu staklenu stranicu. Dno treba pokriti kamenčićima, a u uglu zasaditi vodeno bilje. Vlasnike ovih malih, oklopnih ljubimaca često, zabrinjava slab apetit. Razloga ima mnogo, a najčešće je neodgovarajući uslovi života.

Terarijum mora redovno da se čisti...

Pri čišćenju i pranju terarijuma nikada ne treba upotrebljavati deterdžente koji i u malim količinama mogu da izazovu razne upale kod ljubimca. Nažalost, kornjače imajus pecifičan miris koji mnogima smeta i to je najčešći razlog što brzo završavaju kod baka i deka.

Ukoliko primetite li da je kornjači oklop mekan na dodir, to je znak da se ne hrani pravilno ili da su joj životni uslovi loši. Mineralne soli, vitamini i odgovarajuće dijete, za kratko vreme mogu da reše taj problem. Kod učestalih proliva, najbolji lek su "post" i dijeta, uz dodatak vitaminskog preparata gvožđa.

#kornjača

#Životinja