AKTUELNO

Tasmanijski đavoli ponovo slobodno lutaju Australijom, prvi put posle 3.000 godina, nakon što su pušteni iz rezervata za divlje životinje, piše Asošijeted pres.

Tasmanijski đavoli, torbari mesožderi čiji su običaji u ishrani stekli slavu u crtanim filmovima, ponovo lutaju divljim predelima Australije. Poslednjih 11 tasmanijskih đavola oslobođeno je iz rezervata za divlje životinje, koji se nalazi u saveznoj državi Novi Južni Vels.

Ove životinje, koje su nekada nazivane Sarcophilus satanicus, istrebljene su u Australiji pre dolaska Evropljana.

Naučnici veruju da je pojava dingoa mesoždera, porast broja autohtonog stanovništva i suše dovele do toga da tasmanijski đavoli migriraju na Tasmaniju.

Foto: Pixabay.com

Tasmanijski đavoli su zaštićene životinje u Australiji još od 1941. godine, a aktivisti su godinama radili na tome da očuvaju njihovu populaciju.

Oni ističu da ove životinje imaju veliki značaj kao predatori koji mogu da suzbiju preterano razmnožavanje invazivnih vrsta, kao što su lisice i divlje mačke, kao i da zaštite manje vrste i biodiverzitet.

Jedna od najvećih prepreka u zaštiti ove vrste dogodila se tokom devedestih godina prošlog veka, kada su mnoge životinje obolele od posebnog oblika kancera lica, koji se prenosi ugrizima tokom parenja i koji izaziva velike tumore koji onemogućavaju konzumiranje hrane.

Zbog toga je populacija ovih životinja smanjena sa 140.000 na 20.000, nakon čega su istraživači na Tasmaniji otvorili rezervat za tasmanijske đavole koji nisu bili oboleli od ovog oblika kancera.

U julu i septembru su iz rezervata pušteni prvi tasmanijski đavoli koji nisu bili zaraženi.

#Australija

#Tasmanijski đavo