AKTUELNO

Kućni ljubimci, pogotovo mačke i psi su oduvek bili izvor radosti, zabave, ljubavi i nezamenjivog društva.

Ovo je još jednom stavljeno u prvi plan i svima postalo jasno poslednjih nekoliko meseci dok smo bili u karantinu. Svi koji su bogati ovim “plišanim” stvorenjima znaju koliko su se upravo njima obraćali za utehu, naklonost i druženje u najtežim trenucima.

Zato ne čudi činjenica što su u poslednje vreme mnoge životinje pronašle svoj dom.

I nauka objašnjava želju i potrebu da provodimo vreme sa ovim četvoronožnim prijateljima i zbog čega nas kućni ljubimci čine nežnijim i emotivnim.

Blagodeti posedovanja krznenog prijatelja

– Brojne studije dokazale su da kućni ljubimci imaju opuštajući efekat na ljude. Istraživanja pokazuju da interakcija sa njima može smanjiti krvni pritisak i nivo hormona stresa – kortizola.

– Baš kao što nam je potreban ljudski kontakt, odnosno druženje, da bismo živeli srećnim životom, tu istu vezu i povezanost možemo stvoriti sa psom ili mačkom. Osećaj ispunjenosti koji nastaje kada provodite vreme sa kućnim ljubimcem dovoljno je objašnjenje zbog čega ljudi imaju potrebu za njima.

– LJubimci nas čine aktivnijim. Odlazak na trčanje ili planinarenje sa psom je sjajan vid vežbanja, ali to nije sve. NJihova potreba za boravkom napolju i sreća koju osećaju kada ste u prirodi može i vas da nadahne da ustanete i izađete napolje. Da ne pominjemo to koliko boravak na svežem vazduhu utiče ne poboljšanje raspoloženja.

– Krzneni drugari čine da se osećamo dobro. Jedno nedavno istraživanje otkrilo je da samo gledanjem u oči ljubimca dobijamo “nalet” oksitocina i prolaktina, hormona zbog kojih se osećamo blaženo.

– “Američko udruženje za srce” objavilo je istraživanje o zdravstvenim prednostima koje kućni ljubimaci donose vlasnicima. Naime, oni su pronašli vezu između provođenja vremena sa životinjama i smanjenja rizika od bolesti srca, nižeg holesterola i veće šanse za preživljavanje srčanog udara.

Zašto je dobro imati kućnog ljubimca

– Nedavna anketa sprovedena nakon karantina među vlasnicima kućnih ljubimaca donela je zaključke da ljubimci pomažu ljudima u njihovoj borbi sa depresijom i anksioznošću.

– Psi i mačke pomažu da budemo organizovani. Oni imaju rutine i svoj dnevni raspored koji moramo da ispunimo, upravo to nam pomaže da budemo disciplinovani i bolje organizovani.

– Kućni ljubimci čine da se osećamo voljeno. Nauka pokazuje da kada mazimo pse i mačke, naša tela oslobađaju oksitocin, hormon zbog kojeg se osećamo smireno, zadovoljno i cenjeno.

Zar nisu ovo dovoljni razlozi da udomite jednog (ili više) krznenih prijatelja, ili da ih cenite više, ako ste među onim srećnicima koji već dele život sa njima?

#Ljubimac