AKTUELNO

Izbor rase psa nije odluka koja se donosi olako.

Naročito ako u porodici ima više članova i ako su neka od njih deca. Iako deluju neodoljivo slatko dok su mali, mnogi psi su vrlo teški za dresuru. Znaju da budu izuzetno tvrdoglavi, takmičarski nastrojeni, ljubomorni, pa čak i da se destruktivno ponašaju. S druge strane postoji i veliki broj onih sa kojima je zadovoljstvo provoditi vreme i koje je vrlo lako naučiti kako da se u kući i oko dece ponašaju. Ako imate u planu udomljavanje psa, možda biste trebali da razmotrite sledeće pasmine, koje važe za najlakše za dresuru.

PUDLA

Postoji razlog zašto se minijaturne pufnaste pudle ističu na izložbama pasa. Ovi ljupki psi su izuzetno inteligentni i sa njima je vrlo lako – komunicirati. Ne smeta im da slede vaša naređenja, a budući da su neverovatno društvene pudle su poželjne u blizini dece. Ako ste u potrazi za ultimativnim porodičnim psom, pudlica je kao stvorena za vas.

NEMAČKI OVČAR

U svojoj osnovi nemački ovčar je zaštitnik. On važi za jednog od najpametnijih pasa koji je izuzetno posvećen obavljanju zadatka koji ste pred njega postavili. S razlogom ova vrsta psa se koristi za sprovođenje zakona, potragu, spašavanje ljudi i vođstvo. Ovim psima je definitivno potrebna vežba kako mentalna tako i fizička, ali im dresura ne pada ni malo teško.

PAPILLON – PATULJASTI KONTINENTAL EPANJE

LIako većina malih rasa pasa nije ljubitelj treninga i dresure, simpatični papilon je drugačiji. Ime je dobio po svojim velikim i šiljatim ušima (papillon na francuskom znači leptir) zbog koji deluje tako razigran. Ovi maleni psi sebe doživljavaju kao velike pse u malim telima. Učenje im ne pada teško i vrlo brzo će savladati sve zadatke koje pred njih postavite. Važno je samo započeti sa dresurom kada su sasvim mali.

ZLATNI RETRIVER

Ovaj porodični pas vrlo brzo shvata gde je njegovo mesto u porodici i kako treba unutar nje da se ponaša. Zlatni retriveri su veoma zahvalni za dresuru jer iznad svega oni samo žele da vas razvesele. Strpljivi su i pratiće vas u stopu gde god da krenete. Od njega nažalost nikad nećete moći da napravte psa čuvara jer je druželjubiv i rado prilazi strancima.

COLLIE – ŠKOTSKI OVČAR

Vrlo staloženi i mirni psi, odani svom vlasniku i zapravo celoj porodici. Odišu entuzijazmom i vrlo su zen iznutra. Zaštitnički su nastrojeni prema vlasnicima i nikad ih ne bi napustili. Postoji razlog zbog kod smo svi obožavali Lesi, jer ona je bila Collie. Dresura ove rase pasa je vrlo jednostavna i ako uključuje nagradu na kraju, u rekordnom roku može da bude završena.

#KUČE

#dresura