AKTUELNO

Iz neobjašnjivih razloga ljudi misle da mačke ne vole svoje vlasnike kao psi. Kakva nepravda!

Svi misle da su psi topli u pokazivanju ljubavi prema čoveku, a mačke hladne i rezervisane. Istraživanja su pokazala da se krznene lepotice vezuju za vlasnike podjednako, pa i više nego psi.

O mačkama se priča sve najgore: ne vole da se maze, izbegavaju vlasnika, nervozno mrdaju repom u prisustvu gazde i slično. Doktor Kristin Vitale sa Univerziteta u Oregonu je sprovela obimno istraživanje u kojem je zaključila da mačke koje su pod stresom se sakrivaju od vlasnika, ali većina maca radi suprotno - traži zaštitu od vlasnika.

Istraživači su osmislili test iz tri dela o tome kaoliko se mačke i psi osećaju sigurnim. U prvom testu mačka je smeštena u novu sobu u koju kasnije ulazi vlasnik. Većina mačaka se obraduje vlasniku, potrči u zagljaj, a onda krenu da istražuju sobu. Međutim, neke mačke nisu reagovale na vlasnika.

Dve trećine mačaka traži od vlasnika da ih zaštiti, a ostale ne!Od 70 testiranih mačaka dve trećine je stres lako podnelo, dok jedna trećina nije jer nisu emotivno vezane za vlasnika.

- Istraživanje je dokazalo koliko je važno da se vlasnik emotivno poveže sa mačkom, a to se radi u najranijem uzrastu ljubimice.

Vezivanje za ljubimca traje do prve godine.

Ispirano je 38 mačaka starosti do godinu dana, jer ih je zanimalo da li su mačići pod stresom u prisustvu vlasnika. Rezultati su bili isti - dve trećine je odlično podnelo stres, a ostali nisu. Istraživači bi sigurno bili šokirani da nisu isti test radili sa psima koji su se ponašali na isti način.

Istraživači su, na kraju, bili veoma zadovoljni rezultatom, jer je istraživanje pokazalo da su mačke iste kao i psi.

#Ljubimac