AKTUELNO

Ono što je većini maca zajedničko jeste da ne vole da se nose u rukama i verovatno ste se nekada zapitali zašto je to tako.

Vlasnici mačaka imaju različita iskustva sa svojim mezimcima, neke mace su mazne i uživaju u izležavanju sa svojim vlasnikom, dok drugima više prija da se drže po strani. Ono što je većini maca zajedničko jeste da ne vole da se nose u rukama i verovatno ste se nekada zapitali zašto je to tako.

Mačke su dosta nezavisne životinje, njima ne prija da se njihovo kretanje ograničava na bilo koji način. Takođe, one vole same da odlučuju o načinu na koji komuniciraju sa svojim vlasnikom, pa je vrlo teško naterati mačku da uradi nešto što njoj nije po volji.

Nekim starijim macama nošenje u rukama može izazvati bol u zglobovima, pa i strah od iznenadnih pokreta i bola može predstavljati razlog da se usprotive uzimanju u naručje.

Foto: Unsplash.com

Takođe, jedan od razloga može biti i nedovoljna socijalizacija mačke, kao i nedostatak poverenja prema vlasniku, a dodatni razlog može biti i strah od ispuštanja.

Nadamo se da smo vam makar malo pomogli da bolje razumete ponašanje vaše mačke, i na kraju zapamtite da mace nikako ne treba prisiljavati na nošenje i grljenje, jer im to može izazvati ozbiljan stres.

#RUKE

#mačke

#nošenje