AKTUELNO

Donosimo vam važnih i iznenađujućih činjenica o vašim kućnim ljubimcima.

Bilo da ste vlasnik psa ili mačke bitno je da znate svaku sitnicu o svom dlakavom prijatelju. Iako postoji nekoliko mitova o ovim životinjama, neophodno je da se upoznate s pravim činjenicama koje treba da sledite.

- Ako pas pojede pokvarenu hranu, na njegov hrapav jezik ulaze brojni štetni mikroorganizmi. S obzirom na to da naveći čovekov prijatelj svoju pažnju i ljubav prema vlasniku pokazuje upravo lizanjem lica ili ruke, postoji verovatnoća da se te klice prenesu na ljude i tako izazovu zdravstvene probleme poput dijareje.

- Kada su okruženi bolesnim ljudima, kućni ljubimci mogu da dobiju svinjski grip (H1N1). Stoga, veterinari uvek savetuju često pranje ruku i odvojenu prostoriju za psa ili mačku kada su ljudi oko njih bolesni.

- Psi mogu da nanjuše hipoglikemiju i tako prepoznaju da li njihov vlasnik ima dijabetes. Najčešće reaguju lajanjem, grebanjem šapama i lizanjem. Postoje i psi koji su dresirani upravo da otkrivaju dijabetes kod ljudi.

- Inteligencija najpametnijih i dobro dresiranih pasa je slična nivou inteligencije dvogodišnjeg deteta kada je reč o sposobnosti razumevanja ljudskog govora. Oni tako mogu da nauče do 250 reči, dok drugi mogu naučiti samo do 150.

#ljubimci

#životinje