AKTUELNO

Sigurno ste primetili da vas krznena lepotica uporno posmatra i niste se osećali prijatno.

Većina mačaka nisu bučne kao psi i ne oglašavaju zvukom svoja osećanja. One ponašanjem i najčešće pogledom javljaju kako se osećaju i šta im je porebno. Evo "rečnika" njihovog pogleda.

1. Gladne su

Kada mačka neprestano gleda u vlasnika znači da joj nešto treba. Najčešće očekuju da se čovek sam seti da je gladna, pa ga posmatraju dugim pogledom da bi shvatio šta je zaboravio.

Ukoliko pogled "ne upali" uskoro će početi da se šetaju oko kuhinje i mesta gde je njen tanjirić. Sledeći korak je mjaukanje, prvo tiho, pa sve glasnije. Čim se maca najede njen pogled će ponovo da - odluta.

2. Ne oseća se dobro

Mačke ne znaju da govore, a ni da pokažu kada ih nešto boli. Gledajući direktno u oči svog vlasnika ona očekuje pomoć. Ovo posebno važi za pogled sa poluspuštenim kapcima. Ukoliko uz netremice posmatranje primetite da mačka nije aktivna, da najveći deo dana bezvoljno leži - jasno je da mora kod veterinara.

3. Uplašena je

Oči su joj širom otvorene, sedi i betremice gleda u čoveka. Ona nešto očekuje. Ona nešto čuje i uznemirena je. Ukoliko mrda vrhom repa proverite zajedno sa njom šta nije u redu. Tačnije, ona očekuje da ustanete i sa njom prošetate do vrata i prozora.

Foto: Unsplash.com

4. Zainteresovana je

Neko je došao u kuću i mačka gleda u gosta. Radite nešto novo i nju zanima šta je to. Doneli ste novu stvar u kuću i ona hoće da utvrdi čemu to služi. Pustite je da sama proceni situaciju, pomiriše je i smiriće se.

5. Voli  vas

Po ceo dan gleda u vas, hoda za vama, legne na vaš lap top ili novine, gura se u krilo... Ovo je potpuno normalno ponašanje mačke koja voli svog gazdu. Ukoliko mačka ne gleda svog vlasnika i ne "lepi" se za njega - ona ga ne voli!

#Mačka