AKTUELNO

Biti po ceo dan sa članovima porodice, nije naivna stvar naročito ako je višečlana porodica u pitanju, koju čine i mala deca i starije osobe, pa još i kućni ljubimci. Istraživanja koja su nedavno na dobrovoljnoj bazi sprovedena, pokazala su da je više od 50 odsto vlasnika kućnih ljubimaca vreme izolacije lakše podnosilo, iskoristivši ga da se više posvete svom ljubimcu i igri sa njim.

Dakle, jasno je da životinje pozitivno utiču na ljude, ali da li važi isto i u suprotnom pravcu? Da li psi zaista vole da su njihovi vlasnici stalno sa njima?

Konsultujući stručnjake na ovom polju, iznosimo vam njihovo mišljenje o tome šta se dešava u mozgu pasa kada ste konstantno sa njima. Pas kom je vlasnik 24/7 na dohvat ruke dobija svoju dnevnu dozu "srećnog neurohormona", odnosno poprilično je jasno da su oni očigledni pobednici u izolacijskoj trci sa vremenom.

Oksitocin, neurohormon, jednako i kod ljudi i kod životinja oslobađa se u telu kada smo srećni. Ovaj hormon se naziva još i ljubavni hormon, a povećava se usled osećaja povezanosti i užitka. Dakle, kada pas i njegov vlasnik uspostave na dnevnom nivou više puta u toku dana – kontakt očima, što je jedan od načina iskazivanja ljubavi, poput zagrljaja, malo je reći da pas tada dobije krila.

U tim trenucima podstiče se regija njegovog mozga koja sprečava depresiju, ali i mnogo više od toga. Samo prisustvo vlasnika, deluje stimulativno na psa. Kontakt sa vlasnikom u intenzivnoj meri podstiče brojne centre u psećem mozgu koji ga čine veselijim. Kada oseti miris svog vlasnika, aktivira se poseban deo mozga psa odgovoran za motivaciju, nagrađivanje i pozitivna očekivanja.

Posmatrajući svog vlasnika duže vreme, pas na osnovu njegove mimike lica, pokreta tela i emocionalnih iskaza, uči više o njemu, što predstavlja dobar temelj kvalitetnog odnosa. Takođe zvuk, boja i ton glasa vlasnika pomažu psu da spozna vlasnikovo raspoloženje i da još kao štene može da nasluti u kakvom je raspoloženju njegov vlasnik. Štenci koji više vremena provode sa svojim vlasnicima, nesumnjivo postaju pametniji i emocionalno uravnoteženiji, budući da imaju na koga da se oslone.

#Ljubimac

#Pas