AKTUELNO

Opšte je poznato da psi pozitivno utiču na razvoj dece.

Često se desi da kućni ljubimci na sebe preuzmu ulogu roditelja, pa tako uče decu novim veštinama, brinu o njima, pa čak i neguju.

Foto: Unsplash.com

Priključivanje novog člana vašoj porodici treba pažljivo planirati, ali nikada ne treba da posumnjate u dobrobit takve odluke.

Psiholozi smatraju da briga oko životina smiruje i usrećuje čoveka, posebno kad su u pitanju psi i mačke koji itekako pokazuju privrženost svom vlasniku. Takođe, dlakavi ljubimci mogu biti korisni za zdravlje. 

Deca koja imaju kućne ljubimce razvijaju osećaj za odgovornost i brigu o drugima od malih nogu. Kućni ljubimci zahtevaju konstantnu brigu i negu, a i potpuno zavise od ljudi, koji ih hrane, zabavljaju i dresiraju. Zato briga oko ljubimca uči dete empatiji i osećajnosti. Učeći kako da se brinu za drugo biće, dete će naučiti da se bolje brine i o sebi. 

Zajedno sa odgovornošću, uz ljubimca dete jača i samopouzdanje. Kada su deca uspešna u brizi oko ljubimca, ponosni su na sebe i osećaju se dobro. Zauzvrat, raste im samopouzdanje.

Mnoga su naučna istraživanja pokazala kako deca koja odrastaju uz ljubimce imaju manje šanse od razvoja alergije i astme. Izložena  životinjskim dlakama deca jačaju imuni sistem i imaju čak dvostruko manje šanse da kasnije razviju jaku alergiju.

Autor: Pink.rs

#Pas

#deca