AKTUELNO

Mama, je l’ ovaj aligator živ? - tiho je pitao dečak stežući za ruku roditelje, pomalo uplašen veličinom čeljusti aligatora Muje koji se izležavao u bazenu „Vrta dobre nade“. Slično pitanje redovno postavljaju i naučnici iz celog sveta posvećeni izučavanju ove vrste reptila, pošto je Muja najstariji živi aligator za kojeg se zna. Njegov vek približiće stručnjake odgovoru koliko, zapravo, ova vrsta američkog aligatora živi.

Od kako je uginuo aligator Čabulitis u zoološkom vrtu u Rigi u Litvaniji 2007, u svojoj 75. godini, beogradski Muja postao je i zvanični rekorder u dužini života ove vrste. Izučavaoci reptila zato sa oduševljenjem prate svaki mesec njegovog života. Njegova dugovečnost uticaće na to da bude postavljena gornja granica dužine života ove vrste koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi.

Foto: Wikipedia.org/PetarM/Marcus Cyron

Američki aligator Muja doputovao je u Beogradski zoološki vrt godinu dana po njegovom osnivanju, u septembru 1937. godine, zajedno sa još jednim aligatorom. Nije poznato iz kog je vrta stigao, ali je zasigurno doputovao iz Nemačke. Podaci iz arhive svedoče o tome da je Muja već tada bio odrasla jedinka, pa ne čudi da se smatra da on ima više od 80 godina.

- Muja je jedan period delio prostor sa ženkom, ali je jedan od čuvara pre pola veka greškom pustio u bazen vrelu vodu i ona je tad uginula - piše u arhivi Beo Zoo Vrta. Dugo se nije znalo da li je preživeo mužijak ili ženka, sve dok tokom jednog pregleda to nisu ustanovili veterinari.

Život i zvanično najstarijeg aligatora na svetu bio je sve samo ne miran i ušuškan. Muja je jedan od retkih stanara vrta koji su preživeli Drugi svetski rat tokom kojeg je vrt, u dva bombardovanja grada, bio gotovo potpuno razoren. Bio je i svedok velikih kriza, kao i bombardovanja 1999. godine koje je bilo stresno i za životinje u vrtu.

Pored toga, pričaju u vrtu, Muja je i dalje u prilično dobroj kondiciji, a sve što je proživljavao nije uticalo na njegov apetit. Hrani se jedanput nedeljno, a pojede po pet, šest kilograma mesa.

Ime aligatora iz Beograda pominje se u brojnim istraživačkim radovima posvećenim ovoj vrsti reptila. Najčešće se navodi da je skoro nemoguće postaviti gornju granicu života američkog aligatora, jer su dugo bili ugrožena vrsta, pa čak i pred istrebljenjem. Većina čipovanih životinja bi stradala od metka lovokradica ili pasioniranih lovaca, pa ne čudi interes za aligatora svetskog rekordera u dugovečnosti.

Ortopedi Kliničkog centra spasli život najstarijem aligatoru na svetu

Zvanično najstarijem aligatoru na svetu - Muji 2012. godine amputirano je stopalo desne prednje noge, nakon što mu je dijagnostikovana gasna gangrena. Promene je bilo teško uočiti, s obzirom na to da su aligatori prekriveni neprobojnom krljuštavom kožom. Zahvaljujući brzoj reakciji zaposlenih i timu ortopeda s Kliničkog centra Srbije, najstarijem aligtatoru na svetu spasen je život.

Tim stručnjaka, sa Sašom Đurđevićem na čelu, imao je ispred sebe težak zadatak. Muja je duboko zagazio u osmu deceniju života, i procenjeno je da je bi totalna anestezija mogla biti fatalna po njega. Zato se lekarski tim odlučio za lokalnu anesteziju. Bilo je pomalo rizično tako snažnu životinju od 200 kilograma operisati u lokalnoj anesteziji, ali tim stručnjaka nije želeo da mu ugrozi život.

Intervencija je trajala više od tri sata i prošla je besprekorno. Muju su operisali doktor Saša Đurđević, ortoped, u čijem timu su bili i Stefan Korica, ortoped, Nedeljka Ivanović, instrumentalista, i veterinar Srećko Radoičić. Zaposleni su imali težak zadatak da Muju pripreme za operaciju, za šta im je bilo potrebno oko 12 sati.

Autor: Pink.rs

#Beogradski zoo vrt

#Muja

#aligator