AKTUELNO

Brojne studije su pokazale da su nokti odraz našeg zdravlja. Ponekad, problemi sa noktima mogu da pokažu ozbiljna medicinska stanja.

Promena u boji ili teksturi može biti znak oboljenja pluća, srca ili nervnog sistema. Bolest je lakše izlečiti ako je primetite na vreme. Vaši nokti nisu samo ukras na rukama. Oni su blisko povezani sa sistemima celog vašeg tela. Evo koji to znaci ukazuju na moguće zdravstvene probleme.

1. Gljivična infekcija

Debeli, krhki, obezbojeni ili žućkasti nokti verovatno su oštećeni gljivicama. Ovo stanje se pre javlja na noktima na nogama nego na rukama. Kako biste sprečili gljivične infekcije, ne hodajte bosi u svlačionicama i drugim javnim mestima i održavajte obuću suvom i čistom. Ako infekcija već postoji, posetite dermatologa i sledite njegove savete.

2. Bolest štitne žlezde

Krhki, suvi nokti koji pucaju i listaju se, lako mogu biti znak problema sa štitnom žlezdom. Štitna žlezda je žlezda koja luči nekoliko važnih hormona, a njena disfunkcija utiče na vašu težinu, visinu i čak telesnu temperaturu. Ovo stanje je veoma opasno, pa zato posetite lekara i sledite instrukcije koje vam bude dao.

3. Anemija

Krhki nokti u kombinaciji sa hladnim šakama i stopalima mogu biti simptom anemije. Ovo stanje uključuje vrtoglavicu, slabost, glavobolje, preskakanje srca i bol u grudima. Anemija može biti izazvana obilnim ciklusima, trudnoćim, ishranom siromašnom gvožđem i vitaminom B12 ili hroničnim bubrežnim bolestima. Najbolja prevencija je ishrana bogata gvožđem, uključujući ribu, pasulj, džigericu i crveno meso. Posavetujte se sa doktorom da li bi trebalo da uzimate suplemente gvožđa ili vitamina B12. Takođe, smanjite unos kafe.

4. Opsesivno-kompulsivni poremećaj ili stres

Da li grickate nokte kada ste nervozni? Bilo da se radi o opsesivno-kompulsivnom poremećaju ili privremenom stresu, to se vašim noktima ne dopada i oni gube oblik i postaju krhki. Takođe, prljave ruke su izvor bakterija. Nervni poremećaju zahtevaju konsultovanje sa doktorom i dijagnozu. Kako biste zaštitili nokte od grickanja, razvijte zdrave navike. Na primer, žvaćite žvaku bez šećera i koristite elastičnu traku za treniranje zgloba kada ste pod stresom.

5. Psorijaza

Ako vam se nokti listaju i imaju žućkasto-crvenu boju, mogu da ukazuju na psorijazu. Ovo stanje je praćeno crvenim izbočinama na koži koje svrbe. Srećom, danas postoji mnogo tretmana koji ubažavaju simptome, uključujući kreme, pilule, terapiju laserom i svetlom. Kontaktirajte dermatologa kako bi proverio vaše stanje i izabrao pravi lek.

6. Artritis

Nokti sa ulegnućima koji lako pucaju mogu biti simptom artritisa. Ova bolest se manifestuje bolnim i često otečenim zglobovima. Češće pogađa žene nego muškarce, iako muškarci obično imaju ozbiljniji oblik. Veliki uticaj ima i genetika. Lečenje artritisa uključuje medikamente i vežbe koje će ojačati zglobove. Konsultujte se sa doktorom koji će izabrati pravi lek za vas.

- Hidrirajte nokte. Koristite proizvode sa vitaminom E.

- Nosite rukavice kada čistite ili perete sudove.

- Izbegavajte sredstva za uklanjanje laka na bazi acetona ili formaldehida. Oni isušuju nokte.

- Koristite kreme za ruke sa ureom, fosfolipidima i mlečnom kiselinom.

#Bolest

#Nokti

#Zdravlje

'