Mućkanje ulja u ustima može smanjiti broj štetnih bakterija u ustima, poboljšati zdravlje desni i pomoći u sprečavanju nastanka problema poput neprijatnog zadaha i karijesa.
Do koristi koje mućkanje ulja donosi dolazi tako što se bakterije vezuju za ulje i nakon završenog ispiranja izbace iz usta, ostavljajući okruženje sa znatno manjim brojem bakterija.
Pored toga, ova praksa može podstaći lučenje pljuvačke i na taj način dodatno smanjiti količinu bakterija u ustima, a određene vrste ulja imaju i antiupalna svojstva.
Upotreba ulja za ispiranje usta kao način prevencije karijesa, lošeg zadaha, krvarenja desni, suvog grla i usta i ispucalih usta ima bogatu istoriju. Najčešće se povezuje sa ajurvedom, tradicionalnom indijskom medicinom koja uobičajeno podrazumeva upotrebu susamovog ili kokosovog ulja. Mućkanje ulja u ustima traje znatno duže između 15 i 20 minuta.
Foto: Pixabay.com
Sve što je potrebno jeste da se supena kašika, odnosno oko 15 ml ulja stavi u usta, a zatim počne sa mućkanjem i ispiranjem. Po završenom ispiranju, ulje je potrebno ispljunuti, isprati usta mlakom vodom, a zatim zube temeljno oprati na uobičajen način, četkicom i pastom za zube.
KOLIKO ČESTO MUĆKATI?
Prema tradicionalnim ajurvedskim preporukama, rutinu mućkanja ulja trebalo bi obavljati pre pranja zuba, najmanje tri puta nedeljno. Za najveće benefite, prema ovoj tradicionalnoj indijskoj medicini, ispiranje usta uljem trebalo bi praktikovati svakog jutra, odmah nakon buđenja i to na prazan stomak.
KOJA ULJA TREBA KORISTITI?
Mućkanje ulja u ustima trebalo bi da donese koristi nezavisno od toga koje ulje se koristi, no dva najpopularnija izbora su:
Susamovo ulje: Tradicioanalna ajurvedska praksa mućkanja ulja uobičajeno podrazumeva korišćenje susamovog ulja, za koje se veruje da najefikasnije sprečava bolesti desni i pojavu karijesa.
Kokosovo ulje: Ono se danas najčešće koristi, a preporučuje se hladno ceđeno kokosovo ulje. Osim što je prijatnog ukusa, kokosovo ulje sadrži velike količine laurinske kiseline, koja ima antimikrobna svojstva.
Pored ova dva ulja, moguće je koristiti gotovo sve druge vrste ulje, uključujući maslinovo, suncokretovo, laneno i druga ulja. Preporuka je da se uvek koriste kvalitetna hladno ceđena, nerafinisana, idealno organska ulja.
Autor: Dubravka Bošković