AKTUELNO

Šoljica tople kafe poboljšava raspoloženje i otklanja umor. Ali, i hladna kafa ima neke prednosti.

- Pokazalo se da topla kafa ima veće količine antioksidanata, što bi moglo biti korisno za zdravlje - rekao je dr dr. Majidu Bejzit, kardiolog u bolnici "Memorial Hermann Sugar Land" u Teksasu.

Antioksidansi su molekuli koji napadaju slobodne radikale, nestabilna jedinjenja koja povećavaju oksidativni stres u celom telu. Pokazalo se da previše oksidativnog stresa oštećuje ćelije i dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, Alchajmerova bolest, otkazivanje bubrega.

Studija iz 2018. u časopisu Scientific Reports, na primer, otkrila je da topla kafa ima veći nivo antioksidanata u poređenju sa ledenom kafom.

To je zato što kuvanje kafe u toploj vodi izvlači više hranljivih materija iz zrna nego priprema kafe u hladnoj vodi.

S druge strane, hladna kafa ima manju kiselost i može pomoći regulisanju šećera u krvi.

Neka istraživanja takođe sugerišu da vam topla kafa može dati veći energetski podsticaj. Studija Američkog hemijskog društva iz 2020. godine, na primer, otkrila je da u vrućoj kafi postoji veći nivo kofeina nego u hladnoj kafi.

Čak i miris tople kafe može da učini da se osećate opuštenije, jer topla kafa ima jaču aromu od ledenih pića, prenosi Daily Mail.

Autor: Snežana Milovanov