AKTUELNO

Trifluorosirćetna kiselina (TFA), veoma postojana hemikalija, otkrivena je u velikom broju uzoraka evropske vode za piće, tvrde iz udruženja i pozivaju da se postave strogi standardi kada je u pitanju kvalitet ovog proizvoda, na koji utiče razlaganje takozvanih večnih hemikalija iz nekih pesticida i rashladnih gasova.

Nakon majske studije o rasprostranjenom zagađenju reka i jezera trifluorosirćetnom kiselinom, Evropska mreža za akciju protiv pesticida (PAN Europe) i njene članice ovog puta su imale na raspolaganju uzorke vode za piće iz 11 zemalja članica EU. Poznato je da PFAS hemikalije (trajne hemikalije) ostaju u ljudskom telu zauvek.

Izaziva zdravstvene probleme

PFAS su perfluorisane i polifluorovane alkilovane supstance koje čine više od 4.700 hemikalija. To je grupa široko korišćenih veštačkih hemikalija koje se akumuliraju tokom vremena u ljudskom telu i životnoj sredini. Izuzetno su uporni u životnoj sredini i u telu i mogu izazvati zdravstvene probleme kao što su oštećenje jetre, bolesti štitne žlezde, gojaznost, problemi sa plodnošću i rak.

TFA je otkrivena u 34 od 36 odabranih uzoraka vode iz slavineZaključak analiza koje je sproveo Centar za tehnologiju vode u Karlsrueu je sledeći: TFA je otkrivena u 34 od 36 odabranih uzoraka vode iz česme i u 12 od 19 uzoraka mineralne ili izvorske vode.

Rezultati su objavljeni u sredu. Prosečna koncentracija TFA u vodi za piće iznosila je 740 nanograma po litru i 278 ng/L u flaširanoj vodi, što je niže od prosečnih 1220 ng/L zabeleženih u uzorcima vode iz slavine iz ranije sprovedene studije.

Da li su takve koncentracije štetne po zdravlje?

Do sada je sprovedeno premalo studija. Neka udruženja se ne slažu sa predlogom Holandskog nacionalnog instituta za javno zdravlje i životnu sredinu koji predlaže uvođenje standarda od 2200 ng/L. Ovaj prag je već premašen u analiziranoj mineralnoj vodi iu uzorku vode za piće iz Austrije (4100 ng/L).

Foto: Pixabay.com

U Parizu je, na primer, analizirana voda iz česme sadržala 2100 ng/L, au Mecu je primećena koncentracija od 500 ng/L. Ali uporne hemikalije nastavljaju da se akumuliraju u vodi.

EU je odlučila da postavi ograničenje od 500 ng/L za sve hemikalije PFAS od 2026. godine , a nevladine organizacije pozivaju da se TFA doda na tu listu.

TFA toksičan za reprodukciju?

- Nemačka agencija odgovorna za praćenje hemikalija nedavno je predložila da se TFA klasifikuje kao supstanca toksična za reprodukciju - navodi se u izveštaju, citirajući studiju hemijskog giganta Bajera. Njihovi eksperimenti na zečevima pokazali su razvoj teških malformacija fetusa.

Helmut Burtscher-Schaden , hemičar, aktivista i član nevladine organizacije „Prijatelji Zemlje – Austrija“ smatra da su otkriveni nivoi TFA i dalje u sigurnim granicama prema trenutnim saznanjima, ali se njihov unos povećava iz dana u dan, a sigurnosna tampon zona je već veoma smanjena. Kaže da ne smemo zaboraviti da smo ranije bili neopravdano izloženi drugim hemikalijama PFAS.

Udruženja pozivaju na hitnu zabranu upotrebe PFAS pesticida i rashladnih gasova i, uopšte, na ograničenu upotrebu večnih hemikalija.

Autor: Marija Radić