AKTUELNO

Lubenica je bez sumnje jedno od najosvežavajućih i najhidratantnijih letnjih poslastica.

Većina ljudi jede sočnu sredinu i baca koru lubenice, pretpostavljajući da tvrda spoljašnjost nije jestiva. Međutim, ispada da kora lubenice zapravo ima niz zdravstvenih prednosti te je vrlo ukusna.

- Verovali ili ne, zapravo možete i trebali biste jesti koru lubenice – kaže američka nutricionistkinja Brena Volis.

Zapravo, kore lubenice su se koristile još od vremena drevnog Egipta, kaže američka nutricionistkinja Ela Davar. Uz to, s porastom svesti o ekološkoj održivosti i pokretima za nultu količinu otpada, ona kaže da konzumiranje kore postaje sve raširenije.

- U kulinarstvu je sve više ideja kako upotrebiti baš sve od povrća, da se ništa ili što manje baci, kao što su vrhovi šargarepe, semenke papaje i kora lubenice - kaže Davar.

Jedna stvar na koju treba obratiti pažnju pre konzumiranja je kvalitet proizvoda. Davar preporučuje organski uzgojeno voće koje nije tretirano herbicidima ili pesticidima.

Prednosti kore lubenice

Ako plod zadovoljava standarde kvalitete, Volis kaže da beli i zeleni delovi lubenice zapravo obiluju hranljivim materijama poput magnezijuma i kalijuma te imaju brojne prednosti.

Foto: Unsplash.com

Dobar su izvor vlakana

Beli dio kore je dobar izvor vlakana, kaže Davar, što pomaže u probavi. Ishrana bogata vlaknima može poboljšati zdravlje creva te pomoći u regulaciji holesterola i nivoa šećera u krvi.

Budući da kore sadrže manje šećera i više vlakana nego sama lubenica, kada se jedu zajedno, pomažu usporiti apsorpciju šećera u crevima, objašnjava Davar. To pomaže u sprečavanju naglih skokova šećera u krvi.

Sadrže korisne aminokiseline

- Kora je takođe dom prirodno prisutnoj aminokiselini zvanoj L-citrulin. Pokazano je da citrulin pomaže u smanjeju krvnog pritiska kod odraslih osoba s hipertenzijom, kao i u poboljšanju sportskih performansa – kaže Volis.

Bubrezi pretvaraju ovu neesencijalnu aminokiselinu u drugu aminokiselinu, zvanu L-arginin, kao i u hemikaliju zvanu dušnikov-oksid, objašnjava Davar.

Načini korištenja kore lubenice

- Slično kao krastavac, koru lubenice možemo ukiseliti - kaže Volis. No, za one koji ne vole kiseli ili kiselkast ukus kiselih krastavaca, preporučuje blendanje kore u smuti ili dodavanje u sok.

Kako bi napravila osvežavajući napitak od kore, Davar predlaže blendanje jagoda, leda i soka od limuna s jednom do dve kriške lubenice (s korama, naravno). Dodavanje meda i đumbira je trik kako sve skupa napraviti ukusnijim.

Ribanje kore u letnje salate i salse ili dodavanje na roštiljske ražnjiće takođe su super kreativni načini korištenja kore lubenice.

Autor: Snežana Milovanov