AKTUELNO

Procena Međunarodne federacije za gojaznost je da će do 2030. godine 28 odsto populacije biti gojazno i da je takva statistika uglavnom posledica prekomerne upotrebe šećera.

Nutricionista Milka Raičević upozorava da se danas šećeri nalaze u skoro svim proizvodima.

- To su i poboljšivači ukusa...to znači da postajemo ovisni o šećerima. Pogledajte samo naš doručak - uzmete belu kiflu, uzmete jogurt, pa neku salamu već unosite količinu šećera veću od dozvoljene. Nama je dozvoljeno sedam kašika šećera u toku dana - napomenula je Raičević.

Istakla je da je najbolje da jedemo izvornu hranu, poput hleba od punog zrna, voće i povrće, ali i da vodimo računa šta pijemo uz doručak, a idealni bi bili čaj ili limunada, ne smutiji sa velikim brojem kombinovanog voća i povrća.

- Zaslađivači su velika šuma nezdravlja. Kada imate nešto što je 400 odnosno 1000 puta slađe, a nemate reakciju organizma, imate veći apetit. Svakom prija slatko, posebno što naš mozak funkcioniše na šećerima - dodala je Raičević.

Ona smatra da je med idealan zaslađivač.

Prema njenim rečima, neophodno je čitati šta piše na deklaracijama, imajući u vidu da neretke pokušaje obmane potrošača.

Autor: Snežana Milovanov