AKTUELNO

Ukoliko ste ove godine svoj odmor odredili za uživanje u italijanskim specijalitetima, pročitajte šta još, pored sjajne hrane, ova lepotica od zemlje ima da vam ponudi za savršeno letovanje!

Italija leto 2024.

Ah, ta Italija! Ko jednom kroči na tlo ove prelepe zemlje, zauvek ostaje zaljubljen u njene pitome krajolike, muziku, kulturu, arhitekturu, vesele Italijane i, naravno, ukuse italijanskih specijaliteta. Italija je poznata po svojoj ukusnoj hrani tokom cele godine, ali u letnjim mesecima ova kuhinja zaista blista. Uz obilje svežih namirnica koje donosi toplo vreme, beskrajna je lista jela u kojima možete uživati.

Ukoliko se i dalje dvoumite da li je baš Italija vaša idealna destinacija, znajte da ova zemlja ima izlaz na čak pet mora – Jadransko, Ligursko, Tirensko, Jonsko i Sredozemno! Jednostavno je nemoguće da ne pronađete idealno letovalište za vas – bilo da putujete sa porodicom, u paru ili sa društvom! Obala Amalfi sa svojim malim i slikovitim selima, strmom obalom koja je oivičena planinama na kojoj su raštrkane vesele starinske vile okružene vinogradima – sigurno će vas osvojiti. Ili će to možda uraditi najromantičnije letovalište Napuljskog zaliva – Sorento, svojim dugačkim šetalištima duž kojih se oseća miris pomorandži i limuna sa okolnih plantaža.

Ako idete sa porodicom na odmor, najbolji izbor je Lido di Jesolo koje pripada venecijanskoj rivijeri i od Venecije je udaljeno 40 kilometara. Za provod sa društvom svaki Italijan će vam preporučiti najpopularnije letovalište na Jadranskoj obali - Rimini. A za sve one kojima je plaža ipak najvažniji element letovanja, Sardinija je pravi izbor. Nigde na Mediteranu nema toliko lepih peskovitih plaža oivičenih tirkizno-plavom vodom kao na Sardiniji.

Bilo kako bilo, gde god na mapi Italije da uprete prstom – čeka vas letovanje iz snova. Tome će svakako umnogome doprineti i hrana koju uzimaju veoma ozbiljno! Dobar obrok u restoranu ili tratoriji jedno je od zadovoljstava putovanja u Italiju.

Italija leto 2024. : Italijanska kuhinja i njeni specijaliteti

Za početak, Sicilija je postala veoma popularna u poslednje vreme. Njena kuhinja jedinstvena je po svojim ukusima i mirisima, koji su rezultat bogate istorije i raznovrsnih kultura koje su oblikovale ovu oblast. Nemojte se vratiti odatle a da niste probali aranćini (kuglice od pirinča punjene mesom, povrćem i sirom), kaponatu (jelo od patlidžana i drugog povrća sa sosom od paradajza), pastu alla norma (testenina sa sosom od paradajza, patlidžana i rikota sira) ili slatke kanole (krokanti rolati sa kremom od ricotta sira).

Iako se kuhinja razlikuje od regije do regije, kao i svuda uostalom, postoje neki klasici italijanske gastronomije koje ne smete zaobići! Jedna od najpoznatijih letnjih salata u Italiji je salata Kapreze. Napravljena od svežeg i sočnog paradajza, kremaste bivolje mocarele, mirisnih listova bosiljka i prelivena maslinovim uljem, osvežavajuće je i lagano jelo savršeno za vreo letnji dan.

Pomenuli smo već pastu alla Norma. Ovo tradicionalno sicilijansko jelo je odličan izbor za visoke temperature. Uključuje patlidžan, paradajz i rikota sir. Patlidžan se lagano prži, a zatim dinsta u sosu od paradajza pre nego što se ubaci testena.

Riba na žaru je uvek dobrodošla na letnjem odmoru, zar ne? Ukoliko posetite Italiju, zavrteće vam se u glavi od opcija. Morski plodovi su osnovna namirnica u primorskim gradovima širom Italije, posebno tokom leta. Pečenje ribe na roštilju je popularna metoda spremanja kada su u pitanju morski plodovi, pa svakako probajte ribu na žaru, kao što su sardine ili brancini, sa maslinovim uljem, limunom i začinskim biljem.

Naravno da su pica i pasta neprikosnoveni vladari većine italijanske kuhinje. Ipak, ne zanemarite i druga jela koja su uglavnom kombinacija maslinovog ulja (s izuzetkom krajnjeg severa gde se koriste neka druga ulja), povrća, naročito, paradajza, žitarica, voća, sireva i ribe. Sjajan izbor mesa, svežeg povrća i obrok salata – takođe će doprineti opštem sjajnom utisku o italijanskoj kuhinji.

Naravno, nijedno leto u Italiji ne bi bilo potpuno bez uživanja u sladoledu. Gelato je italijanski sladoled, ali sa gustom, kremastijom teksturom. Naći ćete poslastičarnice specijalizovane za sladoled širom Italije, sa velikim izborom ukusa. Nemojte se zaustaviti na čokoladi i vanili. Istražujte i otkrivajte nove svetove na vašim nepcima!

A čime ćete ovog leta gasiti žeđ između dva perfektna zalogaja?

Naravno, prosekom! Ovo italijansko penušavo vino savršeno je za leto i uživa se širom Italije. Lagan je, osvežavajući i dobro se slaže sa mnogim letnjim jelima. Obavezno probajte čašu prošeka dok ste u Italiji tokom leta.

Italija leto 2024. : Kako uživati maksimalno u specijalitetima italijanske kuhinje?

Kao i svaki turista bilo gde u svetu, čak i u zemlji koja nam je tako blizu, u opasnosti ste od putničke dijareje! Ova neprijatna pojava ne štedi nikoga, a ponajviše napada muškarce i žene između 20 i 40 godina. Naravno, kao i naše najmlađe ali, i sve druge. Može se preneti hranom, vodom, pa i samom promenom klime a problem je što se prenosi sa osobe na osobu. Zato stručnjaci preporučuju da uvrstite probiotik u dnevnu rutinu najmanje nedelju dana pre putovanja ali, i tokom boravka – kako biste nesmetano uživali u čarima italijanske kuhinje!

Probiotik protiv nepoželjnog saputnika

Ipak, nije svaki probiotik dovoljna preventiva i zaštita od putničke dijareje! Saccharomyces Boulardii najmoćnija je probiotska gljivica koja pruža najjaču zaštitu vašeg stomaka i crevne flore. Samo jedna ćelija Bulardi® Probiotika ima 10 puta veću površinu nego probiotske bakterije. Tako za sebe vezuje veći broj patogena i ubrzava njihovu eliminaciju iz organizma! U ponudi, kako online iz udobnosti vašeg doma, tako i u bolje snabdevenim apotekama, možete naći Bulardi® 500 za odrasle, kao i Bulardi® Junior specijalno kreiran za osetljv dečji stomak. Svaki Bulardi® obezbeđuje sjajnu zaštitu od putničke dijareje, pogotovo ukoliko ga uključite u svoju rutinu i pre polaska na put. Pored zaštite stomaka, on pruža i podršku vašem imunom sistemu, što je veoma važno kada menjate sredinu u kojoj boravite.

Zato je ovog leta Bulardi® u trendu, kao i u svakom koferu! Uživajte u ukusima i prizorima iz predivne Italije, bez brige o putničkoj dijareji i pobrinite se da čitava porodica (ili ekipa) pije Bulardi® pre puta ali, i nakon što stignete u neku od regija ove lepotice zemlje!

Autor: Pink.rs