AKTUELNO

Nikada nemojte piti toplu vodu iz plastične flašice, pogotovu tokom leta.

U vrelim letnjim danima, održavanje hidratacije je ključno za dobro zdravlje. Pijenje vode iz plastične flaše koja je izložena visokim temperaturama, kao što su one u automobilu ili blizu prozora, može dovesti do smanjenja kvaliteta vode i potencijalo ugroziti vaše zdravlje.

Stručnjaci za bezbednost hrane poput Sare Loson upozoravaju da konzumiranje tople vode iz plastične flaše može nositi skrivene zdravstvene rizike kojih mnogi nisu ni svesni. Toplota može izazvati ispuštanje štetnih hemikalija iz plastike u vodu, kao što su BPA i ftalati, što može prouzrokovati zdravstvene probleme kao što su glavobolje, mučnina, bolovi u stomaku i hormonalni disbalans.

Da biste zaštitili svoje zdravlje, važno je držati flaširanu vodu na hladnom mestu i izbegavati direktnu sunčevu svetlost. Preporučuje se čuvanje vode u frižideru ili dodavanje kockica leda kako bi se očuvala svežina i kvalitet vode.

Pored toga, možete održavati hidrataciju konzumiranjem namirnica koje su bogate vodom, kao što su krastavci, zelena salata, paradajz, spanać, pečurke, lubenica, dinja, jagode, brokoli, pomorandže i grožđe. Ove namirnice doprinose hidrataciji i pružaju dodatne koristi za zdravlje organizma.

Autor: Marija Radić