AKTUELNO

Jedan faktor koji utiče na kvalitet života, mogao bi da ga produži za čak 15 godina.

Zagađenje vazduha, plastični otpad, previše brige, previše sedenja, zaboravljanje čišćenja zuba koncem, ispijanje kafe, pljeskavice, rafinisani šećeri, gazirana pića – ponekad izgleda kao da se sve urotilo da nam skrati život.

Konzumacija brze hrane jedan je od glavnih negativnih faktora i možda nije slučajnost što su sredinom 60-ih lansirane slatke tortice, topljeni sir i čips, piše britanski Dejli mejl.
Naš sve stresniji način života, loše mentalno zdravlje, gojaznost i nedostatak aktivnosti, takođe, igraju ulogu. Srećom, u poslednjih nekoliko godina, brojne studije su izdvojile neke od mnogih različitih faktora životnog stila, koji bi mogli da nam pomognu da usporimo starenje i smanjimo svoju biološku starost.

Jedna studija Univerziteta u Mičigenu iz 2021. godine je izračunala da, iako jedan hot dog može da smanji vaš životni vek za 38 minuta, komad lososa da ga može produži za 70 minuta.

Moglo bi vam i biti oprošteno ako mislite da je moguće jelom doći do besmrtnosti – avokado, po avokado – ali nažalost, matematika ne funkcioniše na taj način.

Ipak, zdravstvene koristi se akumuliraju, i nikada nije kasno da se počne.

Velika studija objavljena prošle godine identifikovala je najvažnije faktore za smanjenje naše biološke starosti, a to su redovna vežba, zdrava ishrana, smanjenje stresa, dobar san, pozitivni socijalni odnosi, ostavljanje pušenja, odsustvo zavisnosti od droga i kontrolisana konzumacija alkohola.

Ako usvojite svih osam ovih faktora u dobu od 40 godina, mogli biste živeti dodatne 24 godine, otkrili su istraživači.

Dobar san (+ 4,7 godina)

Pokazalo se da loš san (manje od sedam sati noću) utiče na zdravlje srca, hormone, imuni i nervni sistem, povećavajući rizik od bolesti, depresije, pa čak i kancera. Studija Medicinske škole sa Harvarda iz 2023. godine otkrila je da spavanje 7-9 sati noću, svake noći, može povećati očekivani životni vek za muškarce za 4,7 godina i dodati 2,4 godine ženama.

Umereno konzumiranje alkohola(+ 1 godina)

Naučnici alkohol nazivaju „kancerogenim neurotoksinom”, jer je toksičan za nervni sistem i može izazvati kancerogene promene u sistemu za varenje (uključujući rak pankreasa).

Umereno pijenje (ne više od jedne jedinice alkohola dnevno) povezano je sa opuštenim ponašanjem i društvenošću, što znači da povremena čaša vina ili piva može dodati jednu godinu vašem potencijalnom životnom veku.

Redovan seks (+ 4 do 7 godina)

U dugoročnoj studiji objavljenoj u knjizi „Tajne mladosti”, dr Dejvid Viks, klinički neuropsiholog u Kraljevskoj bolnici u Edinburgu, otkriva da smanjenje stresa, povećani nivoi zadovoljstva i bolji san koji dolazi sa redovnim seksom, mogu biti dovoljni da dodaju 4-7 godina vašem životnom veku. Pogotovo ako ste muškarac.

Fizička aktivnost (+ 4 godine)

Aktivnost – bilo koje vrste – dodaje godine vašem životu.

Dovoljno je 4.000 koraka dnevno da „značajno” smanji smrtnost zbog bilo kog medicinskog uzroka, a redovna fizička aktivnost može produžiti očekivani životni vek za 3,9 do 4,4 godine.

Pijete puno vode (+ 15 godina)

Dehidratacija povećava nivoe soli u krvi, što ubrzava proces starenja i pojavu hroničnih bolesti.

Jedete puno voća, orašastih plodova i semenki (+ 10,9 godina)

Prelazak sa nezdrave ishrane na zdravu, bogatu integralnim žitaricama, orašastim plodovima, voćem, ribom, mahunarkama, a siromašnu mesom, pićima zaslađenim šećerom i prerađevinama, može dodati 10,9 godina muškarcima, odnosno 10,4 godine ženama.

Prestanak pušenja (+ 10 godina)

Broj godina koliko pušite najviše utiče na vaš rizik od raka, pa što pre prestanete, niži je rizik od malignih bolesti. Prestanak pušenja, takođe, smanjuje rizik od drugih zdravstvenih stanja, kao što su srčani i moždani udar i hronična opstruktivna bolest pluća.

Pet do 10 godina nakon prestanka pušenja, vaš rizik od oboljevanja od raka je duplo manji, a 20 godina nakon prestanka – kao da nikada niste ni pušili.

Dobri međuljudski odnosi (+ 1,5 godina po deceniji)

Nega vašeg odnosa sa partnerom može dodati 1,5 godinu vašem životnom veku za svaku deceniju koju ste proveli zajedno. Ljudi u lošim odnosima ili bez odnosa, stare 20 odsto brže.

Obrazovanje (+ 1,4 godine)

Sticanje obrazovanja može dodati 1,4 godine vašem životu. Što više obrazovanja imate, veća je verovatnoća da ćete dobiti bolji posao koji neće ugroziti vaše zdravlje i da ćete zdravo živeti.

Dobra linija (+ 3 do 5 godina)

Imati uzan struk može dodati 3-5 godina vašem životnom veku. Gojaznost je povezana sa povećanim rizikom od bolesti povezanih sa starenjem.

Rešavate zagonetke (+ 10 godina)

Rešavanje zagonetki i ljubav prema enigmatici nije samo razbibriga, već može produžiti vaš život za 10 godina. Iako „izazivanje” mozga ne može sprečiti bolesti koje uzrokuju demenciju poput Alchajmerove bolesti, može da pomogne da duže zadržite svoje mentalne sposobnosti, čak iako obolite od demencije.

Život na selu (+ 2 godine)

Život na selu, na čistom vazduhu, može dodati 2 godine vašem životu.

Ipak, penzioner u gradu (+ 1 godina)

Penzionisanje u gradu, međutim, može dodati 1 godinu vašem životu kada imate više od 65 godina, verovatno zbog dostupnije medicinske nege.

Deca skraćuju život (– 7 godina po detetu)

Imati dete može da vam skrati 7 godina života – po detetu, kaže studija sa Kolumbija univerziteta u Njujorku.

Stres (– 2,8 godina)

Istraživači u Finskoj su otkrili da težak stres može da skrati očekivani životni vek muškarca za 2,8 godina i 2,3 godine kod žena.

Sedite po ceo dan (– 8 godina)

Svakodnevno sedenje na poslu ili ispred televizora, može vam skratiti 8 godina života. Sedenje deset ili više sati svakog dana, može vas učiniti starijim za čak osam godina.

Visok pritisak (– 6 meseci do 3 godine)

Imati visok krvni pritisak može skratiti život za 6 meseci do 3 godine.

Autor: