AKTUELNO

Pred nama je jedno od najtoplijih leta u 21. veku. Mnogi u velikim vrućinama pronalaze izgovore i tako odustaju od zdrave ishrane, treninga i tako ne posvećuju dovoljno pažnje svom telu. Mi smo pitali petostrukog šampiona Srbije u budibildingu i aktuelnog vicepraka Balkana Dušana Savića, kako se pravilno hraniti tokom leta i šta obavezno izbaciti iz ishrane.

Što je leto bliže, sve više ljude počinje da brine fizički izgled. Iz tog razloga je naš sagovornik Dušan Savić, petostruki državni šampion u svim federacijama u bodibildingu i benčpresu, dvostruki vicešampion Balkana, treći u Evropi i peti u svetu.

To ga ujedno čini jedinstvenim sportistom na ovim prostorima koji se veoma uspešno takmiči u dva sporta, bodibildingu i powerliftingu. Dušan iza sebe ima 47 takmičenja i 44 osvojenih medalja, od kojih 25 zlatne, 11 srebrnih i 8 broznanih. Licencirani je fitness trener, pa smo mu postavili par pitanja…

1. Bliži se leto i oni koji su bili lenji tokom godine sada žele brzinski da se reše kilograma. Iako to nije zdravo da li ipak imate neki savet?

Onima koji nisu aktivni i žele pred leto da naprave promenu, moramo reći da budu u svojim željama realni i razumni i da ne mogu očekivati da preko noći urade transformaciju. Savetujem im kombinaciju trčanja i pešačenja kao najbrži vid skidanja kilograma, bitno je da taj jedan trening traje oko 60 minuta, zato baš kombinacija trčanje i pešačenje da bi imali konstantan rad, u početku će više šetati, a manje trčati, ali cće se vremenom to promeniti u korist trčanja. Nikakve ludosti ne dolaze u obzir u smislu vezivanje kesa oko stomaka jer će na taj način sve toksine vratiti u bubrege i samim tim ih oštetiti.

Foto: Privatna arhiva

2. Već narednog vikenda temperature će početi da rastu, a to znači da i ishranu treba prilagoditi vremenu? Koji je vaš savet?

Po meni je ishrana po krvnim grupama zaista delotvorna jer u zavisnosti od krvne grupe neke vas namirnice debljaju, od nekih otičete, a od nekih ne. Naravno da će neko reći da naši preci nisu mogli da znaju koja su krvna grupa ali smatram da je nauka za sve ove godine napredovala pa da je sad to izvodljivo. U ishranu treba uvrstiti što više povrća, čak u neograničenim količinama i ograničiti unos proteina (meso, jaja, riba…), gledati da se unos UH drastično smanji i da se ograniči unos zdravih masti.

3. Da li ljudi koji nisu trenirali tokom godine mogu za mesec-dva da dođu do nekog rezultata, da se “zategnu” pre nego što odu na plažu?

To jako zavisi od njihove posvećenosti treningu i ishrani, svakako da može da se vidi efekat.

4. Poznato je da proteini utiču na mišiće tj na mišićnu masu, da li biste onima koji ne treniraju preporučili zamenske proteinske šejkove i protein u prahu?

Moramo razumeti da su to dodaci ishrani i nikako ne smeju da zamene čvrste obroke. Proteinski šejkovi imaju smisla odmah posle završenog treninga ili eventualno da u toku dana zamenimo neki čvrsti obrok tečnim ukoliko se nema vremena za pripremu hrane.

5. Uz to se postavlja pitanje da li sagorevači masti koji se reklamiraju mogu da pomognu i koliko su oni opasni?

Uglavnom većina tih sagorevača masti rade na bazi diuretika i na taj način se brzo oslobađaju kilograma, tačnije vode, ali su zato jojo efekti nemilosrdni.

Foto: Privatna arhiva

Dugoročna upotreba može drasticno narušiti odnos natrijuma i kalijuma u telu što može imati fatalne posledice.

6. Poznato je da konzumirate med u velikim količinama. Da li on može da bude adekvatna zamena za slatkiše?

Med je neizostavan u mojim pripremama za bodibilding takmičenja pogotovo u fazama punjenja glikogena u telu, s druge strane mnogima može poslužiti kao zamena za slatkiše, moja omiljena poslastica je 5 supenih kašika kuvanog pirinča prelivenog sa 1 supenom kašikom meda.

7. Koji je najbolji način ishrane kada želimo da se skinemo sa slatkiša?

Jednostavno da budete karakter i prekinete da ih konzumirate, da budete istrajni u svojim odlukama, jer ideja da se jede manje i manje slatkiša ne vodi nikuda.

8. Koji bi način ishrane preporučili za tople letnje dane i koliko je mit ili istina da veliki unos voća takođe može da naškodi?

Glavni sastojci voća su glukoza i fruktoza, u prevodu šećer… tako da unos voća treba ograničiti. U vrelim letnjim danima mnoge muči nedostatak apetita, ali je svakako savet na što više salata, možete se voditi i opcijom da se sav dnevni unos UH zameni konzumiranjem lubenice koja ujedno ima jaka diuretska svojstva.

9. Da li je mineralna voda dobra u letnjim danima za hidrataciju? Pošto je poznato da pojedine gazirane vode podižu pritisak?

Mineralne vode su svakako najbolje u vrelim letnjim danima i njihov unos treba značajno pojačati da bi izbegli dehidrataciju.

10. Da li i koje vežbe treba praktikovati leti i da li je vaša preporuka za tople dane teretana ili trening na otvorenom?

Foto: Privatna arhiva

Moj izbor su teretane jer bi trebalo da su klimatizovane i imaju adekvatnu ventilaciju. Svakako da su leti napolju vrućine ogromne samo vam još fali i toplotni udar.

11. Za one koji tek kreću da treniraju (nevezano za godišnje doba) koja je vaša preporuka za žene i muškarce, koji vid treninga?

Ono što jedino sa godinama radi na ubrzavaju metabolizma su osnovne vežbe sa težinama, ali tu ne mislim da idete preko svojih limita i povredite se. Ali svakako primera radi da će bolja opcija biti težak benč press, čucanj, mrtvo dizanje, nego rad na nekim sajlama.

Ženama bih savetovao veći akcenat na nogama, a manje na gornjem delu tela kako bi sačuvale svoju ženstvenost.

12. Kako se postaje šampion i da li i vi nekad kršite pravila oko ishrane?

Da biste postali šampion ključna je ličnost, čak i da ne živite u izobilju, trebate biti svesni situacije u kojoj se nalazite i trebate pokazati od čega ste napravljeni, morate imati jasnu viziju sebe, čvrsto verovati u nju i imati hrabrosti da je sledite. Delim mišljenje sa Muhamedom Alijem gde kaže da, ''Šampioni nisu napravljeni u teretani. Šampioni su napravljeni od nečega što je duboko u njima: želje, sna, vizije.''

Što se moje ishrane tiče, jedem instiktivno šta mi se jede u datom momentu, ali kada krene sezona pripreme za takmičenja tada više nema prostora za cheat obroke već je ishrana jako striktna.

Autor: Pink.rs