AKTUELNO

Koliko je mleko zapravo korisno ili štetno za naše telo i zdravlje? Dok su neki uvereni da mleko jača kosti, drugi postavljaju pitanje njegove stvarne koristi.

Kroz oči nutricioniste, mleko može doneti četiri pozitivna, ali i dva potencijalno negativna dejstva na svakodnevnu konzumaciju.

Prvo što se ističe je da redovna konzumacija mleka može ojačati naše kosti. Mleko sadrži hranljive materije kao što su kalcijum, magnezijum i cink, što može podstaći jačanje kostiju.

Pored toga, svakodnevna konzumacija mleka obezbeđuje organizmu potrebne proteine. Mlečni proizvodi mogu biti izvor visokokvalitetnih proteina, što može biti od koristi za jačanje imuniteta.

Mleko takođe može pomoći u jačanju imunološkog sistema, zahvaljujući hranljivim materijama kao što su cink i vitamin A. Vitamini i minerali u mleku mogu pomoći u borbi protiv potencijalnih virusa i bolesti.

Međutim, svakodnevna konzumacija mleka može imati i neke nedostatke. Jedan od njih je unos veće količine zasićenih masti. Mleko sadrži određenu količinu zasićenih masti, koje mogu doprineti povećanju holesterola i povećanom riziku od srčanih bolesti.

Drugi nedostatak može biti intolerancija na laktozu. Osobe koje su intolerantne na laktozu ne mogu pravilno svariti šećere koji se nalaze u mleku i drugim mlečnim proizvodima, što može dovesti do gastrointestinalnih tegoba.

Dakle, dok mleko može biti korisno za jačanje kostiju i imuniteta, treba biti svestan i potencijalnih negativnih efekata, posebno u pogledu unosa zasićenih masti i problema sa tolerancijom na laktozu.

Autor: