AKTUELNO

Da li znate da postoji preko 600 različitih tipova karotenoida, od kojih se posebno izdvajaju beta karoten, kao i likopen, zeaksantin i lutein. Karotenoidi čine prirodan pigment u biljkama. Prva asocijacija na beta karoten svakako je šargarepa, iz čijeg latinskog naziva je izvedeno i ime.

Beta karoten i njegova uloga

Karotenoidi u organizmu deluju kao antioksidanti, čuvajući ćelije od oštećenja izazvanih oksidativnim stresom. Beta karoten je prekursor vitamina A, koji se u telu pretvara u vitamin A. Beta karoten, kao i vitamin A spadaju u grupu liposolubilnih (u mastima rastvorljivih) vitamina, pa se njihova primena uvek preporučuje uz neki obrok koji u sebi sadrži mast.

On ima snažno antioksidativno dejstvo, te štiti posebno ćelije kože od oštećenja ultraljubičastim(UV) zracima. Pored toga, utiče na lepotu i mladost kože. Iako mnogi uzimanje beta karotena vezuju za letnje mesece, preplanuli ten i zaštitu od sunca, on se može uzimati tokom cele godine.

Beta karoten je neophodan i za zdravlje naših očiju, posebno zdravlje žute mrlje. Pokazano je da beta karoten usporava nastanak i napredovanje senilne degeneracije žute mrlje, jednog od glavnih razloga slepila u starijem dobu.Pored toga, povoljno utiče i na naš celokupni imuni sistem.

Foto: Promo/Abela Pharm

Iako velike doze vitamina A mogu biti toksične za organizam, telo iz beta karotena uzima samo potrebnu količinu iz koje stvara vitamin A, te se upravo iz tog razloga, beta karoten smatra relativno bezbednim prekursorom.

Beta karoten i doziranje

Ipak, i pored toga, mora se voditi računa o doziranju beta karotena, posebno kada je o suplementaciji reč. Preporučena dnevna doza beta karotena za odrasle iznosi 6 mg dnevno. Poseban oprez kod suplementacije treba da imaju pušači i osobe koje zloupotrebljavaju alkohol u prekomernim količinama.Studije su pokazale da kod ovih grupa suplementacija beta karotenom značajno povećava rizik za nastanak karcinoma pluća, kao i drugih oblika karcinoma i nekih srčanih bolesti. Zbog toga se suplementacija ne savetuje osobama koje su pušači ili bivši pušači, kao i osobama koje konzumiraju velike količine alkohola.

Uvek je poželjno da se pre započinjanja sa suplementacijom konsultujete sa vašim lekarom.I ne zaboravite: uzmite zdravlje u svoje ruke, a neka BiVits vitamini i minerali budu vaš prvi saveznik na tom putu!

Autor: Pink.rs