AKTUELNO

Đumbir je višegodišnja začinska biljka koja se koristi kao začin i narodni lek. U tropskoj Aziji koristi se više hiljada godina, a stari Grci su ga toliko cenili zbog njegovih koristi pri varenju da se dodavao hlebu, pa je tako nastao i prvi hleb od đumbira.

Poreklom je iz Kine, odatle se proširio u Indiju, jugoistočnu Aziju, zapadnu Afriku i Karibe, a u Meksiko su ga doneli Španci… Sad ga ima širom sveta.

Ova biljka je i kod nas sve popularnija, a ovo su njene zdravstvene prednosti.

Bori se protiv bakterija

Određena hemijska jedinjenja u svežem đumbiru pomažu vašem telu da se odbrani od bakterija. Posebno su dobra u zaustavljanju rasta bakterija kao što je ešerihija koli, a takođe štite i od brojnih sezonskih virusa.

Održava zdravlje usta

Antibakterijska moć đumbira takođe može ulepšati vaš osmeh. Aktivna jedinjenja u đumbiru sprečavaju rast oralnih bakterija. Ove bakterije su iste one koje mogu izazvati parodontalnu bolest, ozbiljnu infekciju desni.

Foto: Deposit photos

Smiruje mučninu

Đumbir može biti vaš saveznik ako pokušavate da ublažite mučninu, posebno tokom trudnoće, a funkcioniše i tako što suzbija nagomilane gasove u crevima. Takođe, može pomoći i kod morske bolesti ili mučnine izazvane hemioterapijom.

Umiruje bolne mišiće

Đumbir možda neće ukloniti bol u mišićima baš u trenu, ali bi tokom vremena mogao da ukroti bol. U nekim studijama ljudi s upalom mišića od vežbanja koji su uzimali đumbir imali su manje bolova sledećeg dana od onih koji ga nisu uzimali.

Pomaže u gubitku težine

Prema određenim studijama, đumbir ima važnu ulogu i u gubitku težine.

Jedno istraživanje iz 2019. godine je pokazalo da đumbir značajno smanjuje telesnu težinu, a posebno utiče na višak salceta na struku i bokovima.

Ovakav efekat konzumiranja đumbira dovodi se u vezu s tim što ima potencijal da smanji upalu.

Foto: Promo/Bivits

Takođe, prema jednoj studiji iz 2017. godine, jedinjenja zingeron i šogaoli u đumbiru mogu pomoći u gubitku težine jer učestvuju u složenim telesnim procesima sagorevanja i skladištenja masti.

Olakšava simptome artritisa

Đumbir deluje antiinflamatorno, što znači da smanjuje upale i otok. To može biti posebno korisno za lečenje simptoma reumatoidnog artritisa i osteoartritisa.

Može da uspori rast ćelija raka

Neka istraživanja pokazuju da bioaktivni molekuli u đumbiru mogu usporiti rast nekih karcinoma kao što su rak želuca, jajnika, jetre, kože, dojke, prostate. Ipak, potrebno je više istraživanja da bi se videlo koliko je đumbir u ovom slučaju zaista delotvoran.

Autor: Z.L.