AKTUELNO

Nedovoljno sna ima značajan uticaj na naše trenutno blagostanje i dugoročno zdravlje. Nedavna istraživanja objasnila su kako nedostatak sna utiče na različite aspekte našeg zdravlja. Opšte je poznato da dovoljno sna jača naš imunološki sistem i povezano je sa smanjenim rizikom od srčanih i metaboličkih stanja, uključujući gojaznost i dijabetes tipa 2.

Kako spavanje od pet sati dnevno utiče na vaše zdravlje?

Istraživači sa Univerziteta Pennsylvania State otkrili su da je jedan od načina na koji nam nedostatak sna šteti smanjenje osećaja sitosti, čak i nakon konzumiranja obroka s visokim udelom masnoće. Studija, detaljno objavljena u Journal of Lipid Research, proučavala je kako je spavanje od samo pet sati dnevno tokom četiri dana, nakon čega je usledila jedna noć od 10 sati “sna za oporavak”, uticalo na 15 zdravih muškaraca u 20-ima.

Posebno se ispitivao uticaj na nivoe lipida nakon obroka, koje su povezane s razvojem masnih naslaga koje začepljuju arterije.

Nalazi su bili zabrinjavajući, budući da se lipidi nisu metabolizovali, već su se skladištili, kao što je primetio dr. Orfeu Bukston, profesor na Penn Stateu i jedan od autora studije. Iako stručnjaci ne mogu tačno odrediti zašto je nedovoljno sna problem, oni sugerišu da stres vezan uz posao ne samo da ometa naš san, već i pogoršava stres vezan uz posao, piše Krenizdravo.hr.

Spavanje sedam sati ili manje

Druga studija Univerziteta Ball State otkriva da skoro jedna trećina zaposlenih Amerikanaca spava sedam sati ili manje, što je trend koji se s vremenom pogoršava. Ovo istraživanje analiziralo je 150.000 zaposlenih odraslih osoba 2010. – 2018. i otkrilo da skoro 36 % njih nije spavalo dovoljno u 2018., u poređenju s skoro 31 % u 2010. godini.

Afroamerikanci i pojedinci višerasnog porekla iskusili su najveći porast neadekvatnog sna, s više od 45 % koji su prijavili nedovoljno odmora.

Osim toga, oni koji rade u visokostresnim profesijama kao što su zdravstvo, policija i vojska, kao i poslovi u prevozu, rukovanju materijalima i proizvodnji, prijavili su visok stepen nedostatka sna. Ovo je značajan problem s obzirom na kritične, vremenski osetljive odluke koje se često donose na ovim pozicijama, u kombinaciji s neredovnim i dugim radnim vremenom.

Faktori poput dužeg radnog vremena, povećane upotrebe tehnologije i elektronskih uređaja doprinose problemu. Dr. Jagdish Khubchandani, vođa istraživanja, predlaže da bi poslodavci trebalo da preduzmu korake kako bi osigurali svojim radnicima dovoljno odmora, budući da posledice nedostatka sna obuhvataju širu zajednicu.

Nedovoljno sna ne utiče samo na kognitivne funkcije, već i na raspoloženje i opštu dobrobit. S vremenom se povećava rizik od raznih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes, visoki krvni pritisak i oslabljeni imunološki sistem. Mentalno može dovesti do teskobe, depresije i drugih psiholoških simptoma. Kod dece se nedostatak sna može manifestovati kao hiperaktivnost, što se potencijalno može zameniti ADHD-om.

Tehnologija i san

Vreme ispred ekrana, naročito pre spavanja, čest je faktor koji pridonosi nedostatku sna. Plavo svetlo koje emituju uređaji može poremetiti naše prirodne obrasce spavanja. Preporučuje se izbegavati ekrane najmanje sat vremena, idealno dva pre spavanja.

Međutim, tehnologija se takođe može koristiti pozitivno za podržavanje boljeg sna, kao što je postavljanje alarma za spavanje ili korišćenje uređaja kao što je pametni sat za praćenje obrazaca spavanja. U sadašnjoj tehnološkoj eri savetuje se korišćenje tehnologije za poboljšanje sna.

Autor: