AKTUELNO

Prehladu uzrokovanu nekim respiratornim virusom 70 odsto pacijenata "pregura" praktično bez ikakve terapije.

Međutim, kod 30 odsto ljudi virusne infekcije mogu da se iskomplikuju i ostave trajne posledice. Najčešća komplikacija prehlade je pojava bekterijske infekcije, a moguća je da dođe i do pojačanog razvoja alergije, jakih glavobolja, svraba kože, upale srčanog mišića...

Doktor Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da više od 300 različitih virusa koji uzrokuju prehladu mogu u grlu i nosu da "oljušte" sluzokožu ovih organa i stvore uslove za naseljavanje bakterija:

- Bakterijske komplikacije mogu se javiti u vidu bakterijskih infekcija grla i nosa. Moguće je da dođe do širenja bakterijske infekcije u sinuse, a mogu da se jave i jake glavobolje, povišena temperatura, ili pak da dođe do stalnog slivanja sekreta niz gušu. Ovo slivanje uzrokuje jak kašalj, ali i reakciju bronhija u okviru sinobronhijalnog sindroma.

Posledica prehlade često je i zapaljenje uha.

- Ova posledica se najčešće javlja kod dece - kaže dr Radosavljević. - Jedna od mogućih komplikacija upale srednjeg uha je i pucanje bubne opne, a u najtežim stanjima može doći i do upale kosti koja se zove mastod.

Posledice erisa

Nova varijanta kovida, popularno nazvan eris uzrokuje tegobe slične kao i drugi respiratorni virusi - gušobolju, zapušen nos, kašalj, povišenu temperaturu, pospanost, bolove u mišićima i zglobovima. Doktorka Tatjana Radosavljević kaže da zasad još nije poznato kakve posledice eris može da uzrokuje, ali je činjenica da kod starijih i hronično obolelih može da dovede do upale pluća i bronhitisa.

Naša sagovornica kaže da se u komplikacije prehlade ubraja i upala glavne disajne cevi, akutni bronhitis i upala pluća. Posebno ističe činjenicu da virusna infekcija može da "otvori širom vrata" već prisutnim alergijama u organizmu, koje mogu da se ispolje u jačem stepenu kao alergijski rinitis i alergijska astma.

Da prehladu nikad ne bi trebalo "nositi" na nogama svedoči i činjenica da oslabljen organizam mogu da napadnu virusi koji negativno utiču na srce i nervni sistem.- Vrlo često, respiratorni virusi se šire zajedno sa drugim grupama virusa, što se naziva "tropizam" - priča dr Radosavljević.

- To znači da pored virusa prehlade i drugi virusi napadaju organizam, i ostavljaju posledice na druge organe, najčešće srce i nerve. Kao posledica može da se javi upala srca ili srčane kese. Neurotropni virusi oštećuju nervne ćelije, pa mogu da nastanu glavobolje, svrab kože, upale nerava, kao što su paralize nerava lica ili paralize vestibularnog nerva, što uzrokuje vrtoglavicu.

Autor: