AKTUELNO

Postoji način da proverite da li ste vakcinisani protiv morbila i da li pripadate generaciji koja je primila MMR.

Male boginje se munjevitom brzinom šire Srbijom, a epidemiolozi upozoravaju da ukoliko se intenzitet zaraze nastavi, dnevno ćemo imati i po 100 novoobolelih pacijenata. Inače, jedna zaražena osoba morbile može da prenese na 15 drugih, a vakcinacija MMR vakcinom je jedini vid zaštite od bolesti koja može biti smrtonosna.

Ovo su koraci koje možete preduzeti da biste proverili da li imate morbile, odnosno male boginje:

- Proverite s roditeljima! Ako ste rođeni posle 1971. godine najverovatnije ste primili vakcinu protiv malih boginja. Posle osamdesetih, primili ste tu vakcinu u kombinaciji sa vakcinom protiv zauški. Tek posle 1994. godine se prima MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeole).

- Ako se roditelji ne sećaju, trebalo bi da bude zabeleženo u vašem kartonu vakcinacije

- Ako nemate pristup bilo kojem od ovih podataka, niko se ne seća ili je izgubljen karton, onda možete u određenim situacijama da proverite analizom iz seruma može da se uradi prilikom laboratorijskih analiza odnosno testiranjem krvi na antitela IgG

- Ako ste provereno revakcinisani šanse da ste imuni su 99 odsto

Ovo su najčešća pitanja i odgovori u vezi sa morbilama koja MORATE ZNATI!

1. Ukoliko mislite da niste vakcinisani, pa ste primili vakcinu, a ispostavilo se da ste se ipak vakcinisali kad ste bili mali - postavlja se pitanje - da li može nešto loše da se dogodi od "duple" vakcine? U tim slučajevima morate znajte da ako ste se već ranije vakcinisali, još jedna doza neće naškoditi zdravlju, naprotiv samo će povećati nivo antitela!

2. Ako se pitate šta se događa ako se npr. danas vakcinišete, a neko vas zarazi boginjama pre nego što se revakcinišete i steknete imunitet znajte da ukoliko se nakon vakcinacije dođe u kontakt sa obolelim od morbila (pre nego što se stvori imunitet), doći će do pojave oboljenja!

3. Ako niste revakcinisani kao mali, često se postavlja pitanje koliko ste imuni i da li treba da se revakcinišete znajte da ukoliko ste primili samo jednu dozu vakcine pre 20 i više godina, a dođete u kontakt sa obolelim MOŽETE OBOLETI, jer jedna doza vakcine ne obezbeđuje solidan imunitet na “duže staze”.

4. Ako npr. spadate u 1 odsto onih kojima ni vakcinacija nije napravila imunitet i ako se kao takvi razbolite da li su mogući još gori simptomi, tj. da li se treba opet vakcinisati za svaki slučaj? U toj situaciji neophodno je da znate da ukoliko ste u grupi od 1% koji ne stvore imunitet ni posle 2 doze vakcine, sigurno će te oboleti, ali ne mora da znači da će to obavezno biti teška klinička slika.Veća je verovatnoća da će kod mlađih od 5 godina i starijih od 20 godina biti teža klinička slika ali to se ne dešava u 100% slučajeva!

Odgovori za najčešća pitanja o MMR vakcini potvrđeni su iz Gradskog centra za javno zdravlje od strane dr Ivane Begović-Lazarević, specijaliste epidemiologa.

Podsećamo, MMR je vakcina koja sadrži tri komponente odnosno podvakcine i to protiv: morbila (malih boginja) ; mumpsa (zaušaka) i rubeole. To su inače virusne infekcije, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma, što je suština imunizacije.

Foto: YouTube screenshot

Vakcina protiv malih boginja počela tek 1971. godine

Neophodno je napomenuti da se vakcina protiv malih boginja počela primenjivati tek od 1971. godine, a tek od osamdesetih primenjivala se kombinacija sa vakcinom protiv zauški, i od 1994. kao MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeole).

Dr Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj tvrdi kako osobe koje su primile dve doze MMR su visokom verovatnoćom doživotno zaštićene od malih boginja, kao i od zauški i rubeole. Takođe, dr Janković nam je naveo kako je moguće saznati da li je neka osoba vakcinisana i kako se proverava stepen zaštite.

- Vakcina protiv malih boginja u našoj zemlji je počela da se primenjuje u jednoj dozi 1971, od početka osamdesetih se kombinuje sa vakcinom protiv zauški, a od devedesetih godina prošlog veka daju se dve doze kombinovane vakcine protiv malih boginja, zauški i rubeole, odnosno MMR (prva doza između 12. i 15. meseca, a druga u sedmoj godini - pred polazak u školu). Osobe koje su primile dve doze MMR će sa visokom verovatnoćom (>99%) biti doživotno zaštićene od malih boginja, kao i od zauški i rubeole. Podaci o vakcinama koje je osoba primila se obavezno unose u karton vakcinacije. Stepen zaštite se može proveriti i analizom antitela na virus morbila u serumu, što se u određenim situacijama (kada postoji indikacija, odnosno medicinski smisao) radi po savetu lekara - naveo je dr Janković.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", od pоčеtка окtоbrа 2017. gоdinе, zакljučnо sа 10.1.2018. gоdinе nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје, uкljučuјući i tеritоriјu nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Коsоvsка Mitrоvicа, rеgistrоvаnо је uкupnо 918 slučајеvа mаlih bоginjа, оd којih je 427 lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеno u Institutu Tоrlак.

#Boginje

#Vakcina

'