AKTUELNO

Kafa je savršena za razbuđivanje i mnogi ne mogu ni da zamisle da bez nje započnu dan, ali čaša vode pose kafe je još bolja stvar.

Kafa ima i neželjene efekte: dehidrira organizam, mrlje se pojavljuju na zubnoj gleđi , a može izazvati i naglo povećanje krvnog pritiska.

Da biste se zaštitili od ovih neprijatnih posledica, dovoljno je da popijete čašu vode posle kafe.

Kofein ima snažan diuretički efekat, koji u velikoj meri dehidrira telo. Dehidracija može dovesti do mnogo neprijatnih posledica, pa je potrebno posebno pažljivo pratiti nivo tečnosti u telu. Ako popijete čašu vode odmah nakon kafe, vraćate ravnotežu vode i smanjujete rizik od dehidracije.

Foto: Pixabay.com

Zapamtite da ova čaša ne bi trebalo da bude deo vašeg dnevnog unosa tečnosti,odnosno ako pijete dva litra vode dnevno, onda uz svaku šoljicu kafe treba dodati još jednu čašu.

Drugo, kafa je bogata biljnim bojama koje mogu promeniti boju zubne gleđi, posebno uz čestu upotrebu. Ovde opet voda dolazi u pomoć. Ispirući ostatke kafe vodom, sprečavamo reakciju interakcije između kiselina kafe i zubne gleđi. U isto vreme, ne bi trebalo da perete zube odmah nakon kafe - to može biti nebezbedno za zdravlje zuba.

Pored toga, kofein može dramatično da poveća krvni pritisak, što je generalno neprijatno, a za osobe koje pate od hipertenzije može biti čak i opasno.

Voda razblažuje kafu, zbog čega se smanjuje opterećenje srca i krvnih sudova, a rizik od oštrog skoka pritiska se smanjuje na skoro nulu.

Autor: Z.L.