AKTUELNO

Svaki naredni minut oduzima 10 odsto mogućnosti da se izbegne fatalni ishod, kaže generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović.

Čak sedam od deset naglih srčanih zastoja dogodi se u uslovima van bolnice i zato je važno da što više nas ume da pritekne u pomoć i tako spasi život, poručio je danas generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, piše Tanjug.

Prva tri minuta su ključna i nakon toga drastično se smanjuje šansa za preživljavanje, rekao je Miladinović danas u Zrenjaninu, gde je stručni tim Crvenog krsta Srbije održao obuku u merama oživljavanja u okviru kampanje "Život u tvojim rukama".

Pojasnio je da svaki naredni minut oduzima 10 odsto mogućnosti da se izbegne fatalni ishod i naglasio da su znanje i veštine koje stiču polaznici obuke dragoceni, navodi se u saopštenju.

Sekretar Crvenog krsta Zrenjanina Aleksandra Tanasijević skrenula je pažnju na značaj grada kao čuvara sportskih vrednosti i dodala da je obuka sportista važna akcija koja će sport učiniti bezbednim.

Foto: Pixabay.com

Pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Snežana Vučurević rekla je da Crveni krst grad čini humanijim i boljim, jer promoviše volonterizam, te dodala da se ponose tom organizacijom.

Kampanja "Život u tvojim rukama" odvija se u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Ideja kampanje jeste da obuči građane kako da reaguju u trenucima naglog zastoja srca i pomognu osobi kojoj je srce stalo.

Uz uobičajene tehnike prve pomoći, obuka podrazumeva upotrebu aparata za automatsku defibrilaciju namenjenog nemedicinskom kadru.

Autor:

#Infarkt

#Zdravlje

#srce