AKTUELNO

Evo rešenja!

Dijareja ili proliv- uvek nezgodna situacija…

Svima nama se bar jednom, ili više puta desilo, da nastupi onaj neprijatan trenutak kada se,postepeno ili odjednom, jave krčanje creva i gasovi, grčevi u stomaku, bolovi u stomaku iproliv- obično posle nekog obilnog obroka na slavlju, kada ste u gostima, ili u nekomtrenutku kada ste na nekom mestu ili situaciji gde to nikako nije smelo da se desi, i kadamolite boga da samo što pre stignete do prvog toaleta. U tim trenucima nam obično nijepotrebna neka velika mudrost ili znanje o tome šta je dijareja, ili koji je njen uzrok, da li nasje napala neka bakterija koja izaziva proliv, samo razmišljamo o tome kako zaustaviti proliv utom trenutku, ili kako da uzmete prvi lek za proliv koji vam dođe pod ruku.

Onda naredni dane, ili dane provedete googlajući “šta jesti kada imaš proliv”, “ishrana kodproliva”, koji je “prirodni lek za proliv”koji pomaže, da li su vam zabranjene neke namirnicekoje izazivaju proliv, i pitate se da li ste ono već negde čuli da je dobra kafa protiv proliva,koju tako žudite da popijete, a mislite da bi možda bilo bolje za vas da popijete neki dobarčaj za proliv, odnosno čaj protiv proliva.

Da ne biste razbijali glavu u već neprijatnim ovakvim situacijama, i da biste bili potpunospremni šta da radite kada vas zadesi dijareja ili proliv, potpuno ćemo vas informisati osvemu što se tiče ove teme, i dati stručne savete kako da se najbolje ponašate u toj situaciji,konkretno- šta zaustavlja proliv, tj. koje je najdelotvornije rešenje protiv proliva.

Šta je dijareja?

Dijareja ili proliv je učestalo pražnjenje creva koje prati pojava tečnih, nekonzistentnihstolica, obično više od 2-3 puta dnevno. Pre pojave dijareje obično se jave sledeći propratnidijareja simptomi: prvo se pojavi samo krčanje creva, onda združeno krčanje creva i gasovi,grčevi u stomaku, i jak bol u stomaku i proliv na kraju. Pri pojavi dijareje stolica je vodenastekonzistencije, odnosno sastava, obično se javi kao retka stolica, sluzava stolica odnosnokašasta stolica, nekada i obojena zelena stolica kod odraslih. Dijareja može biti akutna ilihronična.

Akutna dijareja se javlja kada proliv kod odraslih traje 1 do 2 dana. U ovom slučaju dijareja iliproliv se mogu javiti usled virusne ili bakterijske infekcije, izazvane nečim što ste jeli ili pili.

Hronična dijareja se odnosi na dijareju koja ima produženo dejstvo, od 2 do 4 nedelje. Nekiuobičajeni uzroci hronične dijareje su:

- sindrom iritabilnog creva (IBS)

- inflamatorne bolesti creva (IBD)

- stanja, kao što je celijakija, koja utiču na apsorpciju određenih hranljivih materija

Šta izaziva proliv- uzroci dijareje

Najčešći uzroci dijareje su:

- virusne infekcije- rotavirus, norovirus i virusni gastroenteritis

- bakterijske infekcije, uključujući salmonelu i E. coli

- parazitske infekcije

- crevne bolesti

- netolerancija na hranu, kao što je netolerancija na laktozu

- neželjene reakcije na lekove

- operacija žučne kese ili želuca

Rotavirus je najčešći uzrok akutne dijareje u svetu. Prema Centru za kontrolu i prevencijubolesti (CDC), ova infekcija uzrokuje oko 40 procenata hospitalizacija dece mlađe od 5 godina. Za proliv kod odraslih veća je verovatnoća da će se desiti zbog trovanja hranom,usled konzumiranja kontaminirane hrane, kada je u hrani najčešće bakterija koja izaziva proliv. U nekim slučajevima i bolnička bakterija Clostridium difficile može izazvati teži oblikdijareje, kao i teža stanja kada se upali debelo crevo ili pseudomembranozni kolitis.

Hronični proliv može biti simptom težeg stanja kao što je sindrom iritabilnog creva iliinflamatorna bolest creva. Česta i teška dijareja može biti znak crevne bolesti ilifunkcionalnog poremećaja creva, kada se naizmenično može javiti i zatvor kod odraslih.

Dijareja simptomi

Glavni simptomi dijareje su česta, retka stolica, sluzava stolica vodenaste strukture i učestalinagon za pražnjenjem creva.

Postoji mnogo različitih simptoma dijareje. Možete imati samo jedan ili bilo kojukombinaciju svih njih. Simptomi dijareje zavise od uzroka dijareje. Uobičajeno je da se osetijedan ili više sledećih simptoma:

-mučnina

- bol u stomaku

- grčevi u stomaku

- nadimanje

- dehidratacija

- česta želja za pražnjenjem creva

- veliki volumen stolice

Dijareja ili proliv može dovesti do brzog gubitka tečnosti i dovesti vas u opasnost oddehidratacije, što u nekim slučajevima može imati ozbiljne posledice. Simptomi dehidracijeuključuju: umor, suvu sluzokožu, suva usta, pojačan puls, glavobolju, vrtoglavicu, povećanužeđ i smanjeno mokrenje.

Foto: Promo/Deposit photos

Prirodni lek protiv proliva

Ukoliko volite da prvo primenite prirodni lek za proliv, treba da znate da izbegnetenamirnice koje izazivaju proliv, poput jaja, mesa, majoneza, uopšte mlečnih proizvoda, ljute,kisele i slatke hrane. Kao prvi izbor za umirenje vašeg stomaka kad se javi recimo jutarnjiproliv može biti neki čaj za proliv.

Ako se pitate šta jesti kada imaš proliv, neke od preporučenih namirnica su pečeni krompir,pečene jabuke, prepečen hleb, tečnosti u obliku supe, voda i nezaslađeni čajevi.

Lek za dijareju

Istraživanja 2 pokazuju da lečenje dijareje obično zahteva nadoknadu izgubljene tečnosti uvidu elektrolita, vode ili neke druge tečnosti. U težim slučajevima, možete dobiti tečnostputem intravenske terapije. Ako je bakterijska infekcija uzrok vaše dijareje, vaš lekar možeda vam dodatno prepiše antibiotike, tablete za proliv i odluči o vašem tretmanu na osnovuviše pokazatelja.

Probiotik za proliv

Opšta preporuka lekara i farmaceuta za prevenciju dijareje, kao i za sprečavanje dijareje, jeuzimanje preparata na bazi probiotika, koji se mogu uzimati i preventivno. Mehanizmidelovanja su soj-specifični: postoje dokazi za efikasnost nekih sojeva laktobacila, kao i zaprobiotsku gljivicu Saccharomyces boulardii, pa je i najbolji izbor preparat koji sadrži oveprobiotske kulture.

Probiotik EnteroBiotik® je dobar probiotik koji pomaže u zaustavljanju dijareje, doprinosiregulaciji rada creva, pomaže u zaštiti i obnavljanju crevne mikrobiote. Predstavljajedinstvenu kombinaciju probiotske gljivice Saccharomyces boulardii i probiotskih bakterijaiz roda Lactobacillus koje deluju zajedno u održavanju i uspostavljanju normalne funkcijecrevne mikroflore. Ukoliko putujete, da bi se prevenirala i sprečila pojava dijareje na putu,savetuje se uzimanje dobrog probiotskog preparata EnteroBiotik®, 5 dana pre polaska naput, kao i tokom svog vremena trajanja putovanja.

Literatura:

1. “Diarrhea: Causes, Symptoms, and Treatments”; Healtline,https://www.healthline.com/health/diarrhea;

2. Barr W, et al. (2014). “Acute diarrhea in adults”; aafp.org/afp/2014/0201/p180.html

3. Burden of foodborne illness: Overview. (2018).cdc.gov/foodborneburden/estimates-overview.html;

4. Definition and facts for diarrhea. (2016); niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/definition-facts:

5. Ejemot-Nwadiaro RI, et al. (2021). Hand‐washing promotion for preventing diarrhoea;ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8094449/

6. Global diarrhea burden. (2015); cdc.gov/healthywater/global/diarrhea-burden.html

7. Symptoms and causes of diarrhea. (2016); niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/symptoms-causes

- “Global Diarrhea Burden”; Diarrhea: Common Illness, Global Killer; Centers for Disease Control andPrevention; https://www.cdc.gov/healthywater/global/diarrhea-burden.html;

- Fluid and Electrolyte Therapy During Vomiting and DiarrheaLuis Tello, DMV, MS, DVMa,∗ and Rossana Perez-Freytes, DVM, MPHb;https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7185384/

Autor: M.M.